Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priznao krivicu

Islamist iz BiH osuđen na tri godine zatvora zbog ratovanja za teroriste ISIL-a

Policija u BiH, ilustracija (Foto: AFP)
Policija u BiH, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je kaznu od tri godine zatvora Munibu Ahmetspahiću, bosanskohercegovačkom državljaninu koji se borio u redovima islamističkih terorističkih organizacija na području Sirije i Iraka, prenijela je u srijedu Balkanska istraživačka mreža (BIRN), portal specijaliziran za praćenje pravosudnih procesa.

Trogodišnja zatvorska kazna Ahmetspahiću je izrečena na temelju sporazuma o priznanju krivnje kojega je sklopio s Tužiteljstvom BiH.

Pročitajte i ovo Francuska policija u zatvoru (Foto: Arhiva/AFP) Policija ima pune ruke posla Pomahnitali radikalizirani islamist napravio pomutnju u zatvoru: Izbo dva čuvara, vikao "Alahu akbar" i zabarikadirao se u ćeliju Slika nije dostupna Tužiteljstvo BiH: ''Brojni osumnjičeni za ratne zločine nedostupni, potrebna bolja suradnja''

Ahmetspahić je tako priznao kako je prekršio odredbe Kaznenog zakona BiH kojima je zabranjeno pridruživanje inozemnim paravojnim postrojbama i za takvo kazneno djelo propisana je kazna do deset godina zatvora.

''Vijeće (Suda BiH) je odlučilo prihvatiti sporazum i smatra ga zakonitim. Sud donosi presudu za počinjenje kaznenog djela organiziranja teroristističke skupine na način kako je opisano u optužnici i osuđuje ga na tri godine zatvora'', kazao je predsjedatelj sudskog vijeća Branko Perić.

Istragom koju su provele sigurnosne agencije u BiH utvrđeno je kako je Ahmetspahić u Siriji i Iraku boravio od 2013. do 2018. Tamo je ratovao kao pripadnik postrojbi Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), Fronte al-Nusra, ogranka al-Kaide.

U borbama je teško ranjen i amputirana mu je noga.

Dok je boravio u Siriji i Iraku komunicirao je s drugim državljanima BiH, a neke koji su živjeli u BiH poticao je na pridruživanje islamističkim terorističkim organizacijama.

Sporazum o priznanju krivice znači i njegovu obvezu svjedočenja u slučajevima koji budu vođeni protiv drugih državljana BiH koji su ratovali u Siriji i Iraku.

Ahmetspahić je uoči izricanja presude pred sucima izjavio kako se kaje zbog svega što je učinio ustvrdivši kako je bio izmanipuliran. ''Savjetovao bih omladini da ne nasjedaju na takve stvari. Tko se hoće boriti za pravdu treba se boriti na legalan način'', izjavio je Ahmetspahić.

On se u BiH dragovoljno vratio u studenome 2018. i odmah je uhićen u sarajevskoj zračnoj luci. Svo vrijeme od tada proveo je u pritvoru a presuda znači kao će on i ostati iza rešetaka, sve dok isteka trogodišnje zatvorske kazne. (Hina)

Aktualno Velika akcija policije u BiH: Uhićeno 9 osoba, pretresaju se lokacije širom zemlje Akcija Marakan (Foto: GPBiH) Akcija Marakan (Foto: GPBiH) Foto: GPBiH Akcija Marakan (Foto: GPBiH)1 Akcija Marakan (Foto: GPBiH)1 Foto: GPBiH Akcija Marakan (Foto: GPBiH)2 Akcija Marakan (Foto: GPBiH)2 Foto: GPBiH +0 Akcija Marakan (Foto: GPBiH)3 Svijet Velika akcija policije u BiH: Uhićeno 9 osoba, pretresaju se lokacije širom zemlje 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene