Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Cijene hrane stalno rastu, vlasti sve zabrinutije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini nastavljaju rasti prateći poskupljenje cijena kruha započeto polovicom kolovoza, upozoravaju u utorak lokalni mediji u toj zemlji, dok predstavnici vlasti pokušavaju pronaći način kako tome doskočiti te upozoravaju na monopolističko ponašanje nekih tvrtki.

Zbog suše i očekivane nestašice pšenice kruh u većini BiH u protekla dva tjedna poskupio je i do 100 posto, a povećanje cijena sada su najavili prerađivači mesa pravdajući to većom cijenom žitarica za prehranu stoke.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Slika nije dostupna Stručnjaci predviđaju: Stižu upozorenja: Svijetom će zavladati histerija i glad

- Kako se radi o jednoj od osnovnih životnih namirnica to će biti
dodatni udar na najsiromašnije slojeve stanovništva, stoji u pisanom upozorenju Udruge prerađivača mesa u BiH upućenom lokalnim vlastima.

Kako je predsjednik ove udruge Muamer Alić pojasnio za "Dnevni avaz", piletina i proizvodi od pilećeg mesa već su na tržištu poskupili za 15 do 25 posto.

Nabavna cijena kilograma piletine u BiH povećana je s 3,2 na 4,2 konvertibilne marke, a u narednim danima slijedi slično povećanje cijena žive stoke.

Mediji bilježe kako su cijene konzumnih jaja na području Republike Srpske porasle čak za 150 posto, dok je ulje skuplje za 25 posto.

Cjenovni udar na nasiromašnije slojeve stanovništva Vlada Federacije BiH bezuspješno je pokušala spriječiti nagovarajući tvrtku "Klas", jednog od najvećih proizvođača kruha i peciva u BiH, da privremeno odgodi povećanje cijena.

Iz uprave te tvrtke u ponedjeljak je, međutim, priopćeno kako će
povećanje od 20 posto ipak uslijediti od 1. rujna, jer je to
neizbježno zbog rasta cijena žita. Izrazivši razočarenje ponašanjem uprave 'Klasa', voditelj Uprave za inspekcijske poslove Federacije BiH Ibrahim Tirak ustvrdio je kako pekari i sa sadašnjim cijenama dovoljno zarađuju na svojim proizvodima.

- Morat ćemo razmisliti kako zaštititi građane on monopolističkog
ponašanja nekih tvrtki, kazao je tim povodom federalni premijer
Nedžad Branković ističući kako u ovom trenutku njegova vlada nema mehanizme kojima bi utjecala na poslovnu politiku poduzeća u kojima nema državnog vlasničkog udjela.

Branković tvrdi kako on i njegova vlada ne mogu biti smatrani
odgovornim za najavljena poskupljenja, a najavio je interventni uvoz pšenice i kukuruza ne bi li se tržište barem donekle stabiliziralo.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, komentirajući najavljeni val rasta cijena, izjavio je kako očekuje da to neće uvjetovati ozbiljniji inflatorni udar u zemlji.

Potvrdio je kako Centralna banka BiH neće podleći nikakvim pritiscima i neće tiskati dodatni novac ako bi netko pomislio na taj način rješavati pitanje udara na standard građana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene