Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oporbena čelnica Benazir Bhutto pozvala je u ponedjeljak sve Pakistance na prosvjed protiv izvanrednog stanja koje je proglasio predsjednik Pervez Musharraf i najavila da će ustrajati čak i ako je policija pokuša zaustaviti.


Nakon što je 3. studenoga uveo izvanredno stanje u zemlji, Musharrafa kritiziraju protivnici, ali i saveznici sa Zapada koji traže povratak demokracije u tu zemlju koja raspolaže nuklearnim oružjem.

Vezani članci Slika nije dostupna Musharraf: 'Bhutto djelomično odgovorna za svoju sudbinu' Slika nije dostupna Musharraf ljut što ga se dovodi u vezi s ubojstvom Bhutto

Bivša premijerka Bhutto planira predvoditi marš tri do četiri dana, koji bi počeo u utorak iz Lahorea i završio u Islamabadu gdje bi od generala Musharrafa zatražili da napusti dužnost vojnog zapovjednika, nespojivu s predsjedničkom ulogom.

Prosvjednici će tražiti da Musharraf ukine izvanredno stanje, vrati vladavinu ustava, oslobodi tisuće pritvorenih odvjetnika i drugih protivnika, među kojima i članove stranke Benazir Bhutto.

Policija tvrdi da bi Bhutto mogla biti meta samoubilačkog atentata, poput napada u kojem je ubijeno 139 osoba na dan njezina povratka u Pakistan nakon godina egzila.

Musharraf je uveo izvanredno stanje opravdavajući se da mu je cilj zaštititi zemlju od terorista i njihovih napada te miješanja pravnika u politiku. Analitičari i oporba tvrde da je stvarni razlog bio Musharrafov pokušaj da spriječi pravosuđe da njegov reizbor za predsjednika proglasi nezakonitim.