Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vođa ogranka takozvane Islamske države za Afganistan i Pakistan ubijen je američkom bespilotnom letjelicom u istočnoj pokrajini Afganinstana, rekao je u petak veleposlanik te zemlje u Pakistanu.


"Mogu potvrditi da je lider ISIS-a (kratica za Islamsku državu) Hafiz Said Khan zajedno s visokim zapovjednicima i borcima poginuo u napadu bespilotnom letjelicom 26. srpnja u okrugu Kot u pokrajini Nangharhar u Afganistanu", rekao je Omar Zakhilval, veleposlanik Afganistana u Pakistanu.

Vezani članci Borci ISIL-a - 2 Muškarac iz BiH s tek rođenim sinom pobjegao u Siriju kako bi se borio za ISIS, oboje su poginuli Islamska država, ilustracija Islamska država u Iraku ponovno jača. "Vrlo su sofisticirani. Oni su sada kao Al-Kaida na steroidima"

Glasnogovornik američke vojne koalicije u Kabulu rekao je da ne može potvrditi ta izvješća no da dužnosnici provode istragu.

Ako se potvrdi smrt Hafiza Saida Khana bit će to udarac naporima Islamske države, koju Arapi nazivaju Daesh, a angloamerikanci ISIS, da proširi svoju vlast i džihadističke napade na Afganistan i Pakistan.

Nadalje, bio bi to drugi američki udarac ubojstvom visokog zapovjednika IS-a za tu regiju zadnjih mjeseci. U svibnju je bespilotnom letjelicom u Pakistanu ubijen talibanski afganistanski vođa mula Mulah Akhtar Mansur.

IS je ovaj tjedan preuzeo odgovornost za napad na bolnicu u kojoj je ubijeno najmanje 74 osoba u pakistanskome gradu Keti, a odgovornost su za taj napad preuzeli i pakistanski talibani.

Khan je bivši član pakistanskog ogranka talibana koji je prisegnuo na odanost IS-u. Afganistanske obavještajne službe tvrdile su i lani da je ubijen, no to nije bilo nikada potvrđeno.