Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Meki trbuh Europe

VIDEO Dronom napadnut helikopter u proruskoj odmetnutoj regiji: "Riječ je o provokaciji, oni planiraju još puno gore stvari"

Udar drona u Pridnjestrovlju
Udar drona u Pridnjestrovlju Foto: Platforma X
Društvenim mrežama proširila se snimka napada na stacionirani helikopter u proruskoj odmetnutoj regiji Pridnjestrovlju.

Nedavni napad dronovima na odcijepljenu regiju Moldavije, koja graniči s Ukrajinom, izazvala je zabrinutost u zemlji koju muče brige zbog mogućeg širenja rata na zapad prema svom teritoriju.

Televizijski kanal Perviy Pridnestrovie, koji je pod kontrolom vlasti u Pridnjestrovlju, objavio je snimke na društvenim mrežama koje navodno prikazuju trenutak kada je dron udario u helikopter i izazvao požar, prenosi Newsweek.

Dužnosnici moldavske, proruske, separatističke enklave Pridnjestrovlje rekli su da je bespilotna letjelica lansirana iz ukrajinske regije Odese u nedjelju digla u zrak helikopter na vojnom teritoriju. Prema njihovim navodima, žrtava nije bilo, a zbog ozbiljnosti situacije na teren su izišle službe. No proeuropska Moldavija odmah je odbacila izvješće.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović objava na Facebooku Oglasio se Milanović nakon odluke Ustavnog suda

Slučaj okarakteriziran kao provokacija

Službeno moldavsko tijelo koje se bavi Pridnjestrovljem i jedan ukrajinski dužnosnik opisali su incident u Tiraspolu kao provokaciju s ciljem sijanja panike u regiji.

"Ured za reintegraciju kontaktirao je druge vladine agencije i nakon proučavanja videa i razmjene informacija objavljujemo da je ovaj incident pokušaj stvaranja panike u regiji", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović Buran dan Reakcije ne prestaju: "Imam poruku za AP-a"

"Vojna oprema na videu nije operativna već nekoliko godina", dodaje se. "Moldavske vlasti u kontaktu s ukrajinskom stranom ne potvrđuju nikakve napade na Pridnjestrovlje."

Novinski list RBK Ukrajina citirao je Andrija Jusova, glasnogovornika ukrajinske obavještajne uprave GUR, koji je rekao da je incident u vojnoj jedinici u Tiraspolu ruska provokacija.

Istraživački centar sa sjedištem u SAD-u, Institut za proučavanje rata (ISW) ustvrdio je kako postoji mala vjerojatnost da su napad izvele ukrajinske snage.

Pročitajte i ovo Strani radnici HUP Gorući problem našeg gospodarstva: Uskoro će u Hrvatskoj raditi 400.000 stranaca

"Malo je vjerojatno da su ukrajinske snage izvele napad, s obzirom na ograničena sredstva korištena u napadu i beznačajnu metu", naveo je ISW, a prenio Reuters.

Meki trbuh Europe

Pridnjestrovska Moldavska Republika međunarodno je nepriznata država koju kontroliraju proruski separatisti, a nalazi se na istoku Moldavije, uz granicu s Ukrajinom. Napetosti između Tiraspola i moldavske vlade u Kišinjevu su se povećale, posebno zbog rata u Ukrajini koji traje već više od dvije godine.

U veljači prošle godine moldavska čelnica Maia Sandu optužila je Moskvu za lobiranje rušenja ustavnog poretka u Moldaviji i korištenje sabotera kako bi utjecala na proeuropsku putanju Kišinjeva.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Tko je Nikola Grmoja? Mostov bombarder iz Metkovića: Uvijek spreman na fajt, na granice bi slao vojsku

"Plan za naredno razdoblje uključuje akcije u kojima će sudjelovati diverzanti s vojnom obukom, kamuflirani u civilu, koji će poduzimati nasilne akcije, napadati neke državne zgrade, pa čak i uzimati taoce", rekla je Sandu medijima, a Bijela kuća ta je izvješća tada opisala kao veoma uznemirujuća.

Rusija je tada odbacila primjedbe moldavske čelnice, nazvavši ih apsolutno neutemeljenima.

Krajem veljače 2024. dužnosnici u Pridnjestrovskoj regiji pozvali su Moskvu da provede mjere za obranu usred sve većeg pritiska Moldavije, s obzirom na činjenicu da više od 220.000 ruskih državljana živi u Transnistriji, odnosno Pridnjestrovlju.

Pročitajte i ovo Ilustracija poručili mu da prestane Nisu svi ustavni suci bili za ovakvu odluku o Milanoviću, neki su odbili glasati

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije ovog mjeseca da moldavska vlada slijedi stope kijevskog režima.

"Ona je ukidala sve rusko, diskriminirala ruski jezik u svim sferama, a zajedno s Ukrajincima organizirala i ozbiljan ekonomski pritisak na Pridnjestrovlje", rekao je Lavrov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene