Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski iseljenik

ISKRENO O RADU U NJEMAČKOJ 'Ako čovjek misli doći tu raditi, psihički se mora pripremiti na to'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zadovoljan je, no nada se da će u budućnosti pronaći nešto lakše, kako bi sačuvao zdravlje.

Želite li podijeliti svoje iskustvo rada u inozemstvu sa čitateljima portala Dnevnik.hr možete to učiniti na mail moj.report@novatv.hr. Mi ćemo objaviti vašu priču.

Pročitajte i ovo Ilustracija ISELJENIČKA PRIČA Prije dvije godine iz Hrvatske se odselili u Njemačku, život im se pretvorio u pakao: "Ne vidim izlaz iz ove situacije" Mohovo u potrazi za stanovnicima - 2 Zajedništvo unatoč krizama Mladi pozivaju na život u Mohovo: ''Bila je ruševina i mi smo je oživili. Svatko je donio ponešto''

Bernard Mandić (24) u Njemačkoj živi posljednjih devet mjeseci. Doselio je zbog posla jer u Hrvatskoj nije imao redovit posao niti primanja, nije mogao plaćati režije. Kod dolaska mu je pomogao stric, koji je u Njemačkoj već radio i savjetovao Bernardu da završi školu za varioca jer ih je njegova tvrtka tražila. Bernard ga je poslušao i zaposlio se u toj tvrtki.

Priču donosi Vektor studio u suradnji sa stranicom CroExpress.eu.

S jezikom, kaže, nema problema jer je kao dijete živio u Njemačkoj s obitelji. Radni dan mu započinje oko 7 i traje do 15 sati. Nije previše užurban, osim kada ima mnogo posla pa se radi i subotom i nedjeljom. Što je, naravno, posebno plaćeno. Ipak, kako je posao fizički naporan, nada se da će u budućnosti pronaći nešto lakše, kako bi sačuvao zdravlje. Sve u svemu, zadovoljan je.

'Plaća je na vrijeme, dobivam malo više nego što sam mislio. Pomažem svojima, a mogu i sebi nešto priuštiti. Problem je bio naći stan. Prva tri mjeseca sam bio kod strica i gdje god sam našao stan, otišao na dogovor s ljudima da vidim stan, oni zadovoljni, ja zadovoljan, sve super, a kad sam im rekao ime i prezime, otkud sam, što sam, tu se stvorila druga slika o meni. Rekli su uvijek javit će se u par dana. Normalno, prođe malo više dana, ne javljaju se. Idem ja njih kontaktirati da vidim u čemu je stvar, kažu da su se odlučili za člana obitelji', priča Bernard.

ČEKA SE GOSPA 'Pet dana hodam Imotskom krajinom i tražim 100 radnika, a našao sam ih jedva 30'

U Njemačkoj mu najteže pada osamljenost. Kako kaže, duša mu procvate kad s nekim dobije priliku popričati na svom jeziku.

'Čovjek ako misli doći tu raditi, psihički se mora pripremiti na to. To nije nimalo jednostavno', kaže Bernard. Bernard smatra da odlazak iz Hrvatske u Njemačku nema smisla ako ste u Hrvatskoj zaposleni s redovitom plaćom, čak i ako nije prevelika.

'Ako možete opstati, priuštiti si hranu, piće, odjeću, ne pomišljajte dolaziti, osim ako ste zapali u financijske probleme i ne možete opstati', poručuje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene