Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Berlin: Utajeno 4 milijarde eura poreza?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačko državno odvjetništvo pokrenulo je dosad najopsežniju istragu zbog sumnje u utaju poreza u poslijeratnoj Njemačkoj, a istraga se vodi protiv više od tisuću građana Njemačke među kojima su i mnoge javne ličnosti i za koje se sumnja da su preko zaklada u Lichtensteinu pronevjerile poreza u ukupnom iznosu od oko 4 milijarde eura.

"Na popisu osumnjičenih nalazi se veliki broj manje ili više poznatih osoba iz javnog života", rekao je njemački ministar financija Peer Steinbrueck. 

Pročitajte i ovo Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu Ilustracija UTAJIO POREZ Vlasnik splitske tvrtke utajio porez i oštetio državni proračun za više od 170 tisuća eura

Njemački ministar pozvao je sve osumnjičene da se
sami prijave poreznim službama.

Državno odvjetništvo u Bochumu, koje vodi tu istragu, priopćilo je da su svi slučajevi utaje poreza vezani uz novčane transakcije prema kneževini Lichtenstein a gotovo sva istraga je usmjerena na klijente lichtenštajnske banke LGT. 

Zbog obujma istrage u slučaj su uključeni i djelatnici ostalih državnih odvjetništava specijaliziranih za slučajeve utaje poreza.

"Istraga se usredotočila na zaklade u Lichtensteinu kojima je očito jedina svrha utaja poreza", priopćilo je odvjetništvo.

Državno odvjetništvo nije otkrilo izvor informacija o klijentima banke LTG ali neki mediji nagađaju da je presudna informacija za pokretanje istrage došla od Njemačke obavještajne službe (BND).

U četvrtak je izvršen pretres u privatnom stanu direktora Njemačke pošte Klausa Zumwinkela kojeg se također sumnjiči da je preko jedne zaklade u Lichtensteinu pronevjerio više od milijun eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene