Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kažu - napredak

Berlin podupire otplatu dijela zajma Grčke MMF-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka vlada poduprla je u petak što je grčka vlada dan prije poštujući krajnji rok otplatila obročni dio zajma Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) od 450 milijuna eura, ocjenjujući to "pozitivnim znakom" i "napretkom" u pregovorima između Grčke i njezinih vjerovnika.

"Vlada je primila na znanje da je Grčka otplatila obročni dio zajma MMF-a i to vidi kao pozitivan znak", izjavio je glasnogovornik ureda kancelarke Angele Merkel.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku Grčke hitne službe ispred brodarske tvrtke u Ateni Drama u Grčkoj Stravična pucnjava u Ateni: Bivši zaposlenik upao u tvrtku pa ubio tri osobe i presudio sebi

Glasnogovornica ministarstva financija u tome vidi "napredak" u pregovorima između Atene i "institucija", tj. Europske komisije i Europske središnje banke (ECB).

"No vidljivo je da još nema popisa reformi i da je još mnogo posla koji treba odraditi", rekla je glasnogovornica.

Europa je svoje rekla: 'Imate rok od 6 dana'

Obročni dio zajma uplaćen je u posljednji čas, dok Atena vodi utrku s vremenom kako bi s međunarodnim vjerovnicima postigla sporazum o novom programu pomoći za plan reformi koji ove godine predviđa dodatnih 3,7 milijarda eura državnih prihoda. Glavni dio plana je borba protiv utaje poreza. Vlada se nada da bi od prodaje luke Pireja i 14 regionalnih zračnih luka mogla namaknuti još 1,5 milijarda eura.

Grčkoj vrijeme istječe te dužnosnici upozoravaju da bi državna blagajna uskoro mogla 'presušiti', a ta bi zemlja, ako s vjerovnicima ne potpiše sporazum do kraja travnja, mogla bankrotirati i završiti izvan eurozone. (hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene