Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li uspjeti?

Europa je svoje rekla: 'Imate rok od 6 dana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka ima samo šest radnih dana dana za objavu novih reformi koje će pomoći zemlji da izađe iz krize, poručila je eurozona.

Vjerovnici eurozone i MMF zamrznuli su program pomoći sve dok nova ljevičarska vlada Grčke ne pristane na paket reformi. Zamjenik ministra financija eurozone kazao je kako je Grčka dobila šest ranih dana za pronalazak mjera i načina za izlazak iz krize. Također je kazao kako Europa želi da nove mjere štednje stignu na njihovu adresu do sljedećeg sastanka Euroskupine.

Pročitajte i ovo Nebo u Grčkoj - 3 marsovski prizori FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske Slika nije dostupna Nova tranša pomoći za Grčku POSTIGNUT DOGOVOR 'Ovo bi mogao biti početak izlaska iz začaranog kruga recesije'

Oči EU usmjerene su danas u Grčku - Ima li 450 milijuna eura?

Grčka može dobiti 7,2 milijarda eura novih kredita od eurozone i MMF-a ako provede reforme koje je dogovorila prethodna vlada, ali nova vlada ne želi provesti većinu tih mjera jer su u suprotnosti s njezinim predizbornim obećanjima da će prekinuti politiku proračunske konsolidacije. Sada pregovara o novom popisu mjera koje bi trebale zadovoljiti obje strane

Ovaj zahtjev stiže u vrijeme kada je pred Grčku stavljen veliki zadatak otplate 460 milijuna eura MMF-u.

Grčka Vlada objavila je kako je tijekom dana uplaćen novac na račun MMF-a.

Dok Grčka slavi što su na vrijeme uspjeli otplatiti tranšu zajma, analitičari napominju kako Grčka zapravo tone sve dublje i dublje u probleme iz kojih će se teško izvući.

Podsjetimo, Grčka vlada procjenjuje svoje financijske potrebe za ovu godinu na 19 milijardi eura. U travnju mora vratiti više od 3 milijarde eura, uključujući 450 milijuna MMF-u, te ukupno gotovo 16 milijarda eura kroz iduća četiri mjeseca za otkup trezorskih zapisa koji dospijevaju na naplatu i otplatu kredita ECB-a i MMF-a.

Privatizacijom planira prikupiti 1,5 milijarda eura, prema prethodno planiranih 4 milijarde, a višim porezima između 4,6 i 6,1 milijarda eura. Planira i povećanje potrošnje za 1,1 milijarda eura, većinom za mirovine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene