Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbi tvrde da nisu dogovorili administrativen prijelaze

Beograd i Priština proturječno o dogovoru u Bruxellesu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovarački timovi Srbije i Kosova u dijalogu uz posredovanje Europske unije postigli su u petak u Bruxellesu dogovor o integriranom upravljanju granicom, izvješćuju u subotu mediji u Prištini, pozivajući se na voditeljicu kosovskog tima Editu Tahiri, dok mediji u Beogradu prenose izjavu voditelja srbijanskog tima Borka Stefanovića kako je postignut veliki napredak, ali ne i dogovor o 'administrativnim prijelazima'.

Pozivajući se na sinoćnje priopćenje iz EU-a, mediji također prenose kako je osmi krug dijaloga rezultirao dogovorom dviju strana o konceptu integriranog upravljanja prijelazima koji je razvio EU, te da su, s obzirom na to da će obje strane postupno morati ići ka harmonizaciji svog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a, one postigle suglasnost o integriranom upravljanju granicama.

Prištinski mediji na albanskom jeziku prenose izjavu Edite Tahiri u kojoj ona kaže kako je postignuta suglasnost o integriranom upravljanju granicom između Kosova i Srbije.

Sporazum bi, po njezinim riječima, trebale potpisati obje strane u dijalogu, kao i predstavnici Europske unije.

Kako je prenijela srbijanska agencija Tanjug, Tahiri je po završetku sinoćnjeg razgovora u Bruxellesu ustvrdila kako neće biti nastavka razgovora te da se njezin tim u subotu ujutru vraća u Prištinu.

Stefanović je za srbijansku državnu televiziju RTS izjavio kako je sa strane srbijanskog tima potpuno jasno istaknuto da dogovora nema, te ocijenio kako je priopćenje iz EU-a "jasna refleksija pozicije Europske unije koja je zaista ohrabrena napretkom po ovom pitanju".

'I pored zaista velikog napretka, mislim da ono što je Europska unija objavila večeras predstavlja potvrđivanje sporazuma u načelu oko nekih osnovnih pitanja vezano za administrativne prijelaze. Ali ni u kom slučaju ne može se govoriti o postizanju dogovora ili zaključenja razgovora po pitanju administrativnih prijelaza', kazao je Stefanović.

Dijalog pregovaračkih timova Srbije i Kosova započeo je u ožujku, nakon što je Opća skupština UN-a 9. rujna 2010. jednoglasno prihvatila Rezoluciju o Kosovu, čiji je prijedloge Srbija uskladila s Europskom unijom, a kojom je otvoren put za pregovore Beograda i Prištine o unaprjeđenju međusobnih odnosa.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Slika nije dostupna Kriza se produbila VIDEO Rastu napetosti na sjeveru Kosova: Stigla dva Lazara i dva Miloša, dolazi i KFOR

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene