Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz potporu SAD-a

Beograd i Priština prije kraja 2012. za pregovaračkim stolom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija, uz potporu Sjedinjenih Država, namjerava najkasnije do kraja ove godine dovesti za pregovarački stol predsjednike i premijere Srbije i Kosova, piše beogradski Blic.

Plan Bruxellesa je da pregovori, u kojima bi medijator bila visoka predstavnica EU za vanjske poslove Catherine Ashton, dovedu do potpisivanja sporazuma o dobrosusjedskoj suradnji, navodi list, pozivajući se na svoje izvore u sjedištu EU i diplomatskim krugovima u Beogradu.

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić izrazio je u utorak pred Općom skupštinom UN (OS UN) u New Yorku spremnost Beograda da se pokrenu izravni politički pregovori s Prištinom i tako učinio prvi korak u tom pravcu, ocjenjuje ovaj beogradski dnevnik.

Namjeru Bruxellesa podupiru SAD, iako je, kako navode izvori "Blica", administracija u Washingtonu odlučila mjesto formalno prepustiti Europi. Temelj za političke pregovore je prijedlog koji će biti predstavljen kao zajednički uradak Catherine Ashton i američke državne tajnice Hillary Clinton.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o Srebrenici Vučić se neće lagano predati: "Ovo će otvoriti Pandorinu kutiju" Poruke, cvijeće i svijeće ispred škole za ljude ubijene u beogradskoj školi Očajno razdoblje za susjede Dvije tragedije urezale su se u tkivo moralno posrnule Srbije, a pamti se i diplomatski rolerkoster s Hrvatskom

>> Nikolić pred UN-om: Srbija nikad neće priznati Kosovo

Međutim, kako doznaje "Blic", prijedlog je, zapravo, u cijelosti napisao nekadašnji posebni izvjestitelj Europske unije za Balkan Stefan Lehne.

Lehne je prije tri dana u intervjuu beogradskoj "Politici" sugerirao da bi model za rješenje odnosa Beograda i Prištine, kojim se ne bi ulazilo u pitanje priznavanja nezavisnosti Kosova, mogao biti njemačko-njemački dogovor, kojim je izbjegnuto priznavanje Istočne Njemačke (DDR), ali je uspostavljena uzajamna suradnja.

Jedan od problema u pripremi budućeg političkog dijaloga Beograda i Prištine bi, osim osnove za pregovore koju tri strane još nisu usuglasile, mogao biti i sastav učesnika s obzirom na to da bi se za pregovaračkim stolom trebao naći i kosovski premijer Hashim Thaci, što srbijanski predsjednik Nikolić načelno prihvaća, ali premijer Dačić ne prihvaća, navodi list.

Nikolić decidirano nikad nije odbio mogućnost razgovora s Tachijem, ističe list podsjećajući kako je najavljivao da je zbog Srbije spreman "razgovarati i s crnim đavolom", dok je Dačić dosad odbijao Thacija kao sugovornika.

Diplomati u EU i SAD koji su uključeni u pripremu političkog dijaloga tvrde da takvu vrstu problema ne uzimaju u obzir, a od vrha Srbije očekuju da provede u djelo namjeru o političkim pregovorima koje je Nikolić u utorak i zatražio na zasjedanju OS UN, ističe beogradski "Blic". (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene