Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dosadašnji premijer Belgije Guy Verhofstadt prihvatio je u ponedjeljak zahtjev kralja Alberta da sastavi prijelaznu vladu i time izvuče zemlju iz šestomjesečne političke krize.


- Kralj je zadužio Verhofstadta da formira prijelaznu vladu, koja će obavljati hitna pitanja i početi pregovore o institucionalnoj
reformi, stoji u priopćenju koje je u ponedjeljak objavila kraljevska palača.

Vezani članci Poplave napravile veliku štetu u Njemačkoj i Belgiji - 2 U poplavama u Belgiji najmanje 31 osoba poginula, još 163 se smatraju nestalima Poplave napravile veliku štetu u Njemačkoj i Belgiji - 3 Broj poginulih u poplavama u Njemačkoj i Belgiji narastao na 168

Koalicija premijera Verhofstadta, vođe liberala, izgubila je
parlamentarne izbore 10. lipnja i mandat za sastavljanje vlade bio je povjeren izbornom pobjedniku, čelniku kršćanskih demokrata, Yvesu Letermeu.

Zbog velikih razilaženja flamanskih i frankofonih stranaka Leterme nije uspio sastaviti vladu i konačno je od odustao 1. prosinca.

Pregovori o formiranju vlade bili su najdulji u 177 godina dugoj povijesti kraljevine Belgije, lingvistički podijeljene na siromašniju frankofonu (ili valonsku) zajednicu te na bogatu flamansku zajednicu koja govori nizozemskim jezikom.

Flamanci traže veću autonomiju, ali takav zahtjev odbijaju Bruxelles i Valonci (frankofoni stanovnici Belgije).

Spor je čak potaknuo strah da bi moglo doći do raspada Belgije.

U subotu je napetost opet porasla kada je pobjednica izbora za Miss Belgije, 20-godišnja Valonka Alizee Poulicek iz Liegea bila izviždana jer nije uspjela odgovoriti na pitanje postavljeno nizozemskim jezikom.