Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi način pokapanja

Mrtvaci bi uskoro mogli završavati u kanalizaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grobovi zauzimaju puno mjesta, dok se kod kremiranja u okoliš ispušta ugljični dioksid. Zbog toga su Belgijanci odlučili odustati od tih tradicionalnih načina pokapanja svojih pokojnika.

Tijela će se odsada tretirati u čeličnim komorama i to s kalijevim hidroksidom pod visokim tlakom i temperaturom. Iako je proces sličan standardnom kremiranju, razlika je u tome što se kosti lome nekih dva do tri sata. Na taj način dobiven pepeo može se reciklirati, a može se i staviti u urne i predati obitelji.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice - 1 Nema rezultata Dankini krvnici tijelo su premjestili više puta? Policija će ponovno proći već pretraženo područje Danka Ilić "Nema tragova" Djed djevojčice Danke oglasio se u suzama: "Želim skinuti ljagu s obitelji, u meni i dalje tinja..."

Iza cijelog procesa stoji škotska tvrtka, koja u Glasgowu djeluje od 2007. godine. 'Nudimo novi, inovativni pristup, koji koristi puno manje energije, te je puno manje štetan za okoliš. Zaprimamo sve više zahtjeva, jer je sve manje mjesta za pokapanje', rekao je Sandy Sulivan, osnivač The Resornation tvrtke.

Proces su nazvali 'resornation', što na grčkom znači preporod. Prvo se tijelo stavi u svilenu vreću koja se nalazi u metalnom kavezu. Tada ide u resomator, mašinu punjenu kombinacijom vode i kalijevog hidroksida.

Iz stroja na kraju izađe mala količina zeleno-smeđe tekućine i ostaci kosti, koji se naknadno drobe. Pepeo dobiven od kosti predaje se obitelji, dok se tekućina može slobodno vratiti u ekosistem, piše Daily Mail. Članovi Komisije EU-a još uvijek moraju odobriti postupak u Belgiji i to najviše zbog zabrinutosti da bi ljudski ostaci mogli završiti u kanalizaciji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene