Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50,33 posto

Basescu ponovno izabran za predsjednika Rumunjske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosadašnji rumunjski predsjednik Traian Basescu dobio je drugi mandat na nedjeljnim izborima, osvojivši u drugom krugu 50,33 posto glasova birača, objavile su agencije.

Središnje izborno povjerenstvo objavilo je konačne službene rezultate po kojima je Basescu pobjednik s 50,33 posto glasova, dok je njegov protukandidat, socijaldemokrat Mircea Geoana, osvojio 49,66 posto, javlja agencija France Presse. Socijaldemokratska stranka (PSD) najavila je kako će osporiti ishod izbora, tvrdeći da je na biralištima bilo ‘masovnih prijevara’, što ne odgovara ocjeni OESS-a, koji je u ponedjeljak objavio ocjenu kako su se izbori odvijali ‘načelno u skladu sa standardima Organizacije za sigurnost o suradnju u Europi’. ‘Drugi krug (izbora) potvrdio je našu početnu ocjenu, po kojoj su se izbori odvijali načelno u skladu sa standardima OESS-a’, rekao je voditelj promatračke misije Vadim Ždanovič. Ta je misija bila ograničena, jer je nadzirala cijeli predizborni postupak, ali nije sustavno nadgledala same izbore u nedjelju.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

‘No, vijesti o nepravilnostima moraju se ispitati bez odgađanja’, ipak je dodao Ždanovič. Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da je popisano 200 izbornih nepravilnosti i da su dvije osobe privedene jer su pokušavale kupovati glasove. Izbori u Rumunjskoj bili su među najvažnijima u toj zemlji od smaknuća staljinističkog diktatora Nicolaea Ceausescua prije 20 godina. U toj zemlji opterećenoj korupcijom i krizom pobjednik izbora mora sastaviti novu vladu koja bi ponovno pokrenula pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom o zajmu od 20 milijardi eura. Pregovori o sastavljanju nove vlade vjerojatno će početi odmah, a analitičari smatraju kako će Basescu morati promijeniti svoj svađalački pristup ako želi dobiti potporu za bolne reforme na kojima inzistira MMF.

>> Trajan Basescu vodi nakon prebrojavanja većine glasova

Basescu zagovara preporuke MMF-a koje predviđaju otpuštanje 150 tisuća radnika u državnoj upravi, smanjivanje dijela mirovina i novi prijedlog zakona o plaćama kojim bi se promijenio vrlo netransparentni sustav bonusa i drugih financijskih nagrada povlaštenoj uskoj eliti, koji jako opterećuje državnu blagajnu. S obzirom na minimalnu razliku kojom je pobijedio na izborima, Basescu bi mogao imati problema u sastavljanju nove vlade, za koju analitičari vjeruju da neće biti sastavljena prije početka 2010., navodi agencija Reuters. Rumunjski predsjednik morat će odabrati jednu od mogućnosti koje mu stoje na raspolaganju. Može pokušati postići kompromis i položaj predsjednika vlade ponuditi nekom oporbenom dužnosniku, ili može ponovno pokušati imenovati nekoga iz njegove stranke desnog centra Demokratskih liberala, što mu već nekoliko puta nije uspjelo.

‘Basescuu će biti mnogo teže sastaviti vladu (nego što bi to bilo Geoani)... ali vjerujem da bi uz pomoć nekoliko prebjega iz Liberalne stranke na koncu ipak mogao uspjeti’, smatra profesor političkih znanosti Adrian Basaraba. ‘Sad je najvažnije brzo dobiti vladu, ali je vjerojatnost da će biti uspostavljena još ove godine, kao što su očekivali stranci, sve manja’, rekao je Nicolae Alexandru-Chiseciuc iz banke ING u Bukureštu. Zastoj u formiranju nove vlade mogao bi odgoditi donošenje prijedloga državnog proračuna za 2010., u kojem se mora ispuniti MMF-ov zahtjev o proračunskom manjku od 5,9 posto da bi država dobila prvu tranšu novčane pomoći od 1,5 milijardi eura, koju je MMF trebao odobriti još u prosincu.

Basescua teškoće čekaju i u provedbi nužnih reformi i bolnih rezova, jer su socijaldemokrati i dosad bili protiv masovnih otpuštanja radnika, a liberali su najavili da će razmotriti prijedlog novog zakona o plaćama, ali se svi slažu da će, kad svima postane jasno da se reforme neizbježne, Basescuu biti lakše provesti nužne mjere nego što bi to bilo Geoani. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene