Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši manager banke Hypo-Steiermark osuđen je na osam godina zatvora u Grazu, u postupku o poslovima leasinga te banke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.


Na suđenju su optuženi bili manager i prokurist, ali je postupak protiv prokurista u međuvremenu izdvojen pri čemu je manager optužen za pronevjeru u vrijednosti od 31,3 milijuna eura. Manager Peter Schmid, koji je u srijedu osuđen na osam godina zatvora, zadržan je u pritvoru ali može biti pušten uz jamčevinu u visini od 500. 000 eura.

Suđenje je počelo sredinom svibnja 2010., a u njegovu središtu bili su poslovi leasinga u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Optuženi, 65-godišnji manager, bio je zadužen za širenje posla u jugoistočnoj Europi.Poslovi su u početku išli dobro, ali su korisnici leasinga u međuvremenu prestali plaćati rate. Banka je međutim do 2005. ulagala sve veće iznose u te poslove, dok brojni od njih nisu propali pri čemu je banka izgubila novac.

Vezani članci Ilustracija Balkan opet kao bure baruta: Bosna je na opasnom putu, Srbija i Hrvatska kao Putin u Ukrajini Ilustracija Podignuta prva optužnica u Srbiji za Oluju: Četvorka optužena za raketiranje izbjegličke kolone. Pilot Borović: "Nisam sudjelovao u tome"

Hypo banka podnijela tužbu

2005. unutar banke otkrivena je pronevjera, a početkom 2006. unutarnja je revizija utvrdila nedostatke u nadzoru poslova. U rujnu iste godine Hypo banka podnijela je tužbu zbog pronevjere protiv svojih bivših managera.Državni odvjetnik na suđenju Wolfgang Redtenbacher tvrdio da se manager nije brinuo za poslove. 'Poslovni partneri s najlošijim bonitetom dobivali su najbolje poslove financiranja', izjavio je.

Odvjetnik optuženoga tvrdio je da se njegov branjenik nije obogatio u tome slučaju, a bovšim članovima uprave, koji su pozvani kao svjedoci, predbacio je 'groteskne izjave'.Presuda je nepravomoćna, a obrana je uložila žalbu na odluku o pritvoru. (HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju