Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Austrijski sud odlučio

Bankaru 8 godina zbog leasinga u HR i BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši manager banke Hypo-Steiermark osuđen je na osam godina zatvora u Grazu, u postupku o poslovima leasinga te banke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Na suđenju su optuženi bili manager i prokurist, ali je postupak protiv prokurista u međuvremenu izdvojen pri čemu je manager optužen za pronevjeru u vrijednosti od 31,3 milijuna eura. Manager Peter Schmid, koji je u srijedu osuđen na osam godina zatvora, zadržan je u pritvoru ali može biti pušten uz jamčevinu u visini od 500. 000 eura.

Suđenje je počelo sredinom svibnja 2010., a u njegovu središtu bili su poslovi leasinga u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Optuženi, 65-godišnji manager, bio je zadužen za širenje posla u jugoistočnoj Europi.Poslovi su u početku išli dobro, ali su korisnici leasinga u međuvremenu prestali plaćati rate. Banka je međutim do 2005. ulagala sve veće iznose u te poslove, dok brojni od njih nisu propali pri čemu je banka izgubila novac.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Hypo banka podnijela tužbu

2005. unutar banke otkrivena je pronevjera, a početkom 2006. unutarnja je revizija utvrdila nedostatke u nadzoru poslova. U rujnu iste godine Hypo banka podnijela je tužbu zbog pronevjere protiv svojih bivših managera.Državni odvjetnik na suđenju Wolfgang Redtenbacher tvrdio da se manager nije brinuo za poslove. 'Poslovni partneri s najlošijim bonitetom dobivali su najbolje poslove financiranja', izjavio je.

Odvjetnik optuženoga tvrdio je da se njegov branjenik nije obogatio u tome slučaju, a bovšim članovima uprave, koji su pozvani kao svjedoci, predbacio je 'groteskne izjave'.Presuda je nepravomoćna, a obrana je uložila žalbu na odluku o pritvoru. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene