Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Banja Luka: Radmanović optužuje Komšića da izvozi krizu izvan BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpski član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, na konferenciji za novinare u Banjoj Luci optužio je predsjedatelja BiH Predsjedništva, Željka Komšića, da je odgovoran što se aktualna politička kriza u BiH prenijela i izvan granica te zemlje.

Prema Radmanovićevim riječima, Komšić je svojim "neodgovornim izjavama i neovlaštenim pismima u posljednjih nekoliko dana pokazao da ne priznaje Ustav BiH, i da za njega ne važi konsenzus u BiH".

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

Komšić je nedavno pokušao spriječiti predsjedatelja Vijeća ministara BiH u ostavci Nikolu Špirića da se obrati sudionicima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku tvrdeći da za to nije imao suglasnost državnog predsjedništva koje je zaduženo za vanjsku politiku BiH.

Komšić je više puta rekao da je Špirić svojim govorom u Vijeću
sigurnosti obmanuo Predsjedništvo BiH. U namjeri da spriječi Špirićev istup Komšić je poslao i pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-Moonu tražeći da mu se onemogući govor.

Suprotstavljajući se svom kolegi u predsjedništvu, Radmanović je u nedjelju stao u Špirićevu obranu. "Potrebno je da se stanje u zemlji opiše i izvan njezinih granica, a pri tome je nemoguće uvijek tražiti suglasnost Predsjedništva BiH", rekao je Radmanović komentirajući Špirićev istup u Vijeću sigurnosti UN-a.

Inače Špirić je u Vijeću sigurnosti, uz ostalo, tražio da se njegovi
članovi angažiraju kako bi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak promijenio svoje nedavne odluke koje jačaju državnu ulogu Vijeća ministara BiH i parlamenta BiH.

Te su Lajčakove odluke razljutile političare u Republici Srpskoj jer su u njima vidjeli, kako ističu, obespravljivanje Srba i uvod u
nestanak Republike Srpske. Mediji su izvjestili kako je ruski
veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin inzistirao na zahtjevu da se
Špiriću omogući obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene