Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srpski član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, na konferenciji za novinare u Banjoj Luci optužio je predsjedatelja BiH Predsjedništva, Željka Komšića, da je odgovoran što se aktualna politička kriza u BiH prenijela i izvan granica te zemlje.


Prema Radmanovićevim riječima, Komšić je svojim "neodgovornim izjavama i neovlaštenim pismima u posljednjih nekoliko dana pokazao da ne priznaje Ustav BiH, i da za njega ne važi konsenzus u BiH".

Vezani članci Koronavirus u Sarajevu, ilustracija Dodik: "Govore u kuloarima o mogućnosti da se raziđemo", Izetbegović: "Radije bih umro nego dopustio da genocidaši zavladaju dijelom BiH" Mislav Bago Komentar Mislava Bage: "Nakon izricanja bilo koje pravomoćne presude domoljubi uglavnom svoj put u slobodu nalaze u BiH, gdje otkrivaju drugu domovinu"

Komšić je nedavno pokušao spriječiti predsjedatelja Vijeća ministara BiH u ostavci Nikolu Špirića da se obrati sudionicima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku tvrdeći da za to nije imao suglasnost državnog predsjedništva koje je zaduženo za vanjsku politiku BiH.

Komšić je više puta rekao da je Špirić svojim govorom u Vijeću
sigurnosti obmanuo Predsjedništvo BiH. U namjeri da spriječi Špirićev istup Komšić je poslao i pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-Moonu tražeći da mu se onemogući govor.

Suprotstavljajući se svom kolegi u predsjedništvu, Radmanović je u nedjelju stao u Špirićevu obranu. "Potrebno je da se stanje u zemlji opiše i izvan njezinih granica, a pri tome je nemoguće uvijek tražiti suglasnost Predsjedništva BiH", rekao je Radmanović komentirajući Špirićev istup u Vijeću sigurnosti UN-a.

Inače Špirić je u Vijeću sigurnosti, uz ostalo, tražio da se njegovi
članovi angažiraju kako bi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak promijenio svoje nedavne odluke koje jačaju državnu ulogu Vijeća ministara BiH i parlamenta BiH.

Te su Lajčakove odluke razljutile političare u Republici Srpskoj jer su u njima vidjeli, kako ističu, obespravljivanje Srba i uvod u
nestanak Republike Srpske. Mediji su izvjestili kako je ruski
veleposlanik u UN-u Vitalij Čurkin inzistirao na zahtjevu da se
Špiriću omogući obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti.