Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Naš cilj je jasan'

Ban Ki-Moon: Treba sporazumno regulirati tržište oružja vrijedno 60 milijardi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u srijedu na sklapanje obvezujućeg sporazuma kojim bi se reguliralo svjetsko tržište oružja, vrijedno više od 60 milijardi dolara.

'Nemamo mulitilateralni sporazum globalnog dosega koji bi se odnosio ne konvencionalno oružje', rekao je on na prvoj konferenciji UN-a koja će se baviti nacrtom ugovora o trgovini konvencionalnim oružjem u svijetu. 'Loše regulirani međunarodni ugovori o transferu oružja potiču sukobe, destabiliziraju regije te osnažuju teroriste i mreže kriminalaca', naglasio je Ban Ki-moon.

'Naš cilj je jasan. Robustan i pravno obvezujući sporazum o trgovini oružjem koji će imati stvaran učinak na živote milijuna ljudi koji pate zbog posljedica oružanih sukoba, represije i oružanog nasilja', izjavio je glavni tajnik UN-a na početku konferencije koja će iduća četiri tjedna trajati u sjedištu Svjetske organizacije u New Yorku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog presude Šešelju DUBOKO RAZOČARANA Predjednica Grabar Kitarović uputila pismo glavnom tajniku UN-a Slika nije dostupna Ban Ki-moon zabrinut: 'Islamska država širi se kao rak posvuda u svijetu'

>> 'Energija za sve': Ban Ki-moon traži angažman EU

Početak konferencije obilježio je i spor oko toga trebaju li Palestinci sudjelovati na konferenciji kao promatrači bez prava glasa, status koji imaju i u Općoj skupštini, ili kao državno izaslanstvo. Sjedinjene Države i Izrael zaprijetili su da će napustiti konferenciju ako Palestinci na njoj budu imali pravo glasa.

Većina delegacija ocijenila je da bi rad konferencije bez sudjelovanja SAD, najvećeg trgovca konvencionalnim oružjem, bio besmislen pa je palestinsko izaslanstvo nevoljko prihvatilo da kao i Vatikan, koji je također tražio pravo glasa, bude nazočno samo kao promatrač. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene