Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ban Ki-moon je pozvao sve države da to spriječe i surađuju više u borbi protiv "pošasti" terorizma.


Džihadistička skupina Islamska država (IS) i drugi ekstremisti "šire se poput raka" posvuda u svijetu, rekao je u petak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i pozvao sve države da to spriječe i surađuju više u borbi protiv "pošasti" terorizma.

Vezani članci Slika nije dostupna Ban Ki-moon pozvao Rusiju i SAD na suradnju u borbi protiv terorizma Slika nije dostupna 'Nedopustivo je da sudbina Bašara al-Asada koči pregovore u Siriji'

"ISIL (engleska kratica za Islamsku državu) i svi drugi ekstremisti šire se sada poput raka posvuda u svijetu", rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda novinarima na međunarodnoj konferenciji u Ženevi o sprječavanju nasilnog ekstremizma.

Međutim, "mi moramo prevenciju staviti u prvi plan naših napora. Dokazi pokazuju da sigurnosni i vojni odgovori sami ne mogu suzbiti tu pošast".

Na konferenciji koja je okupila tridesetak ministara i zamjenika ministara, Ban Ki-moon je pozvao države da provedu nacionalne politike temeljene na oko 70 preporuka akcijskog plana protiv nasilnog ekstremizma koje je UN predstavio u siječnju.

Te su preporuke vrlo široke i provode se u različitim zemljama i u rasponu su od borbe protiv radikalizacije mladih "kroz programe readaptacije" stranaca koji su se borili u džihadističkim skupinama pa sve do djelovanja "policije iz susjedstva".

Politički vođe su pozvani propovijedati toleranciju, a internetski poslužitelji sprečavati džihadističku propagandu jer je poznato da je internet omiljeno sredstvo širenja ekstremizma.

Ban je najavio da će u tu svrhu uspostaviti "akcijsku skupinu visoke razine koja će mobilizirati cjelokupni sustav UN-a".

Švicarski šef diplomacije Didier Burkhalter, koji je supredsjedao konferencijom, rekao je da se sprečavanje nasilnog ekstremizma "sastoji u jačanju pravne države, ljudskih prava te u oružanim sukobima jačanjem međunarodnog humanitarnog prava". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju