Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od ljeta

Autobusi bez vozača uskoro prometuju Bečom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beč bi uskoro trebao dobiti prvu autobusnu liniju na kojoj će prometovati autobusi bez vozača, a ovaj će projekt financirati Austrijsko ministarstvo prometa.

Beč bi javni prijevoz pored metroa, tramvaja i autobusa uskoro trebao dobiti i prvu autobusnu liniju na kojoj će prometovati autobusi bez vozača. Projekt će financirati Austrijsko ministarstvo prometa, a njegov je nositelj bečko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien“.

Pročitajte i ovo Štrajk u Njemačkoj U većini saveznih država Kaos u moćnoj europskoj zemlji - Javni prijevoz ne funkcionira, aerodromi u blokadi: "Sad je došlo vrijeme..." Ilustracija Veliki problem Cijene parkirnih mjesta i garaža u Zagrebu brutalno rastu: Iznosi graniče sa zdravim razumom

Cilj projekta je u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Aspern uvesti autobusnu linija s autobusima bez vozača koja može funkcionirati u realnim uvjetima – sa stalnim autobusnim stanicama, redom vožnje i pravim putnicima.

Testiranje autonomnog mini-busa „Navya Arma“ s električnim pogonom već je započelo, a veliki broj partnera na projektu svjedoči o kompleksnosti projekta.

Razvoj senzorike pri tome je podjednako važan koliko i prihvaćanje ovakvog načina transporta od strane putnika, neophodni pravni okvir te sigurnost korištene tehnologije.

„Razvijamo rješenja za sigurnu interakciju između putnika i autobusa. Želimo autobus 'naučiti' da prepozna osobe i objekte“, izjavio je Wolfgang Ponweiser s Austrijskog tehnološkog instituta.

Projekt će startati u ljeto 2017. godine, a planirano je nova autobusna linija s dva mini-busa za po jedanaest osoba u Beču počne prometovati.

'U projekt su uključeni i Austrijski tehnološki institut „AIT“ (Austrian Institute of Technologie), Kuratorij za sigurnost u prometu „KFV“ („Kuratorium für Verkehrssicherheit“), Organizacija za kontrolu kvalitete „TÜV Austria“, Siemens AG Österreich te francuski proizvođač autobusa „Navya“. '
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene