Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju koji je odjeknuo

Problemi pred konačnu odluku: Austrijski kancelar odbio komentirati izjave ministra o hrvatskom ulasku u Schengen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured austrijskog kancelara Karla Nehammera (Narodnjačka stranka Austrije ÖVP) odbio je u subotu komentirati izjavu ministra unutarnjih poslova Gerharda Karnera (ÖVP) koji se usprotivio proširenju Schengena na Hrvatsku, Rumunjsku i Bugarsku.

"Ne može funkcionirati proširenje jednog sustava koji sam ne funkcionira. Zato je moj stav s pozicije ministra unutarnjih poslova i osobe koja je zadužena za sigurnost, i iz sadašnje perspektive, jasno 'ne' proširenju Schengena", rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner za javni servis ORF.

Ministar Karner je objasnio kako je od 100.000 ilegalnih migranata, koliko je ove godine zabilježeno u Austriji, 75.000 prošlo kroz neku od zemalja Europske unije bez da su ih vlasti tih zemalja registrirale.

Ministarstvo je priopćilo da se Karner "izborio" za sastanak ministara unutarnjih poslova zemalja EU-a sljedećeg tjedna na kojem bi glavna tema bila migracija na zapadnom Balkanu. Još jedan sastanak na istu temu bi trebao biti održan početkom prosinca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRONAŠLI ZAJEDNIČKA STAJALIŠTA Dodik i Čović dogovorili političku suradnju: "SNSD neće u strukture vlasti bez HDZ-a i HDZ neće bez nas"

Pročitajte i ovo Ilustracija U VIŠE NAVRATA Drski starac u Slavoniji u više navrata krao crkveni milodar: Na meti su mu bile novčanice

Karner je još jednom stao u obranu zadržavanja pograničnih kontrola prema Austriji i Mađarskoj te je rekao da mnoge zemlje EU-a već dulje vrijeme provode ovakve kontrole.

"U trenutnoj situaciji bilo bi pogrešno ukidati pogranične kontrole", ustvrdio je.

Izjave austrijskog ministra komentirao je Davor Božinović, hrvatski ministar unutarnjih poslova.

"Ništa se specijalno ne događa. Bez ikakve najave smo čuli izjavu kolege, ministra unutarnjih poslova Austrije. Bio sam u kontaktu s njim jučer i danas. Činjenica je ta da je Austrija od samog početka našeg procesa podržavala hrvatsko članstvo u Schengenu. Ona je među onim državama koje će imati najviše koristi našim ulaskom u Schengen", rekao je.

Čeka se konačna odluka

Hrvatska je ispunila uvjete za ulazak u Schengen i dobila zeleno svjetlo Europske komisije i Europskog parlamenta.

Konačnu odluku donijet će Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove koje se sastaje 8. i 9. prosinca u Bruxellesu. Češko predsjedništvo je pripremilo dva nacrta odluke, jedan za Hrvatsku, a jedan za Bugarsku i Rumunjsku.

To otvara mogućnost da samo Hrvatska uđe u Schengen, s obzirom da su u nizozemskom i švedskom parlamentu izrazili protivljenje primanju Bugarske i Rumunjske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOBRO JE ZNATI Građani, budite na oprezu! Na snazi brojna upozorenja DHMZ-a: Stiže nam olujni vjetar

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 31. OBLJETNICA VELIKA FOTOGALERIJA Odana počast stradalima u Borovu naselju: "91. ovdje nije bilo ustaša, ali je bilo četnika"

Odluku donose 22 države članice EU-a, koje su istodobno članice Schengena,  a za odluku je potreban konsenzus. Austrija se dosad nije protivila ulasku Hrvatske.

Novinska agencija APA izvijestila je u subotu da kancelar Nehammer u srijedu putuje u radni posjet Hrvatskoj.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene