Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOBRO JE ZNATI

Građani, budite na oprezu! Na snazi brojna upozorenja DHMZ-a: Stiže nam olujni vjetar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za subotu i nedjelju crveno upozorenje za Velebitski kanal te narančasto za regiju Dubrovnik i područje Kvarnera i Kvarnerića, objavilo je u subotu Ravnateljstvo civilne zaštite.

Za subotu je izdano crveno upozorenje za Velebitski kanal zbog vjetra jer se očekuje jaka, u noći ponegdje olujna bura s najjačim udarima vjetra od 35 do 75 čvorova (od 65 do 140 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, je prisutan i znatan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Građanima se savjetuje da budu svjesni opasnosti, obrate pozornost i prate najnovija vremenska izvješća, kao i da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.

Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putuju, građani trebaju pratiti informacije o prometu.

Pročitajte i ovo Pontonski most u Karlovcu - 8 U KARLOVCU FOTO/VIDEO Pontonski most koji se odvojio od obale postao je atrakcija: Ljudi ga obilaze, fotografiraju...

Pročitajte i ovo Poplave UKLJUČEN METEOALARM FOTO/VIDEO Apokaliptični prizori - Zbog potopa na Kvarneru svi na nogama, kritično i kod Petrinje: "Voda samo što nije poplavila cestu"

U regiji Dubrovnik izdano je narančasto upozorenje zbog lokalno moguće obilne kiše. Lokalno su moguće bujične i urbane poplave, a moguća količina oborine je od 60 do 100 mm.

Građanima se poručuje da budu spremni zaštititi sebe i svoju imovinu jer je moguće poplavljivanje imovine i prometne mreže. Moguć je i prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže, kao i opskrbe vodom. Mogu biti opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Na području Kvarnera i Kvarnerića narančasto upozorenje izdano je zbog jake, u noći ponegdje i vrlo jake bure s najjači udari vjetra od 35 do 55 čvorova (od 65 do 100 km/h).

Građanima se savjetuje da očekuju i budu pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić, novinarka Nove TV Štete na Krku i u N. Vinodolskom Poplavljeni podrumi, garaže, trgovine: "U 10 minuta je buknulo sa svih strana, iz jedne sobe, kroz vrata"

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Nacionalnom parku Paklenica SNAŽNO NEVRIJEME VIDEO/FOTO Izdana nova upozorenja: Za gotovo cijelu Hrvatsku upaljen meteoalarm

Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako građani putuju, trebaju pratiti informacije o prometu.

Za nedjelju je također za Velebitski kanal izdano crveno upozorenje zbog vjetra. Očekuje se jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura koja će malo slabjeti prema kraju dana. Najjači udari vjetra bit će od 35 od 75 čvorova (od 65 do 140 km/h).

Za područje Kvarnera i Kvarnerića izdano je narančasto upozorenje. Očekuje se jaka, mjestimice i vrlo jaka bura koja će malo slabjeti prema kraju dana. Najjači udari vjetra bit će od 35 do 60 čvorova (od 65 do 110 km/h).

Građanima se savjetuje da prate vremenska izvješća DHMZ-a o mogućim iznenadnim promjenama vremena te na stranicama HAK-a provjere stanje na cestama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene