Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OD 1. SIJEČNJA

Što će biti s nezakonitim migrantima nakon ulaska u Schengen? "Pred Hrvatskom je sada veliki posao"

Ulaskom u Schengen Hrvatska će čuvati najdulju vanjsku granicu Europske unije. Postrožit će se pravila i za nezakonite migrante koji sada mogu sedam dana legalno boraviti u državi. Očito znaju to i oni pa su mnogi požurili kroz Hrvatsku do zemalja Zapadne Europe prije Nove godine kada će granični režim postati puno stroži.

Pojačane su redovite kontrole na hrvatskim granicama kako onim istočnim tako i zapadnim.

"Prvenstveno cilj ophodnje na ovom području je zaštita državne granice“, poručio je Jan Borković, pomoćnik načelnika za granicu PGP Rupa.

Marko Balen, reporter Nove TV Schengen i migranti - 2 Foto: DNEVNIK.hr

A uz granicu mogu se vidjeti predmeti koji daju naslutiti da su ovuda prošli nezakoniti migranti. Na ovom području s primorske strane Učke pao je broj ilegalnih prijelaza no zato ih je sve više s istarske strane.

Marko Balen, reporter Nove TV Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr

Borković napominje da ih ima u manjem broju nego u proteklom razdoblju no zatičemo i dalje osobe koje pokušavaju preći državnu granicu na ovom području . Manje ih prolazi i kroz Liku koja je donedavno bila glavni pravac kretanja migranata prema Sloveniji. Sada ulaze uglavnom iz Srbije i sjevernog dijela BiH, preko Save i Dunava.

Marko Balen, reporter Nove TV Marko Balen, reporter Nove TV Foto: DNEVNIK.hr

"Ako su prošli ja ih nisam vidjela, ne jer oni su kad su prolazili znali su tražiti pomoć", kazala je Nada Ivanišević iz Rudopolja.

Od 1. siječnja iduće godine scene kakvima smo svjedočili na riječkom željezničkom kolodvoru više neće biti moguće. Naime, trenutno migranti koriste priliku i uz dozvolu za sedmodnevni boravak na području republike Hrvatske. Ovdje borave na svom putu prema zemljama Zapadne Europe. Kada Hrvatska uđe u Schengen – to se više neće moći.

Pročitajte i ovo Migranti u Rijeci - 4 Usputna stanica migrantima Tužne slike s riječkog željezničkog kolodvora: Skrivaju se pod nadstrešnicom i ispod vagona, grmlje im je sanitarni čvor

Europska unija stavila je Hrvatskoj na raspolaganje 120 milijuna eura za poboljšanje standarda u nadzoru i kontroli buduće vanjske granice Europske unije. Ista ta unija očekuje od Hrvatske humaniji tretman nezakonitih migranata te su zabranjena vraćanja na granicu s državom odakle su ušli.

Pred Hrvatskom je sada veliki posao

Borković pojašnjava kako policijski službenici pomažu bilo da je riječ o zdravstvenoj skrbi, bilo da je riječ o dopremanju i izvlačenju istih sa nepristupačnih područja.

Marko Balen, reporter Nove TV Jan Borković Foto: DNEVNIK.hr

Pročitajte i ovo Migranti u okolici Rijeke: Ilustracija - 1 PUT NA ZAPAD Buja migrantski val u Primorju i Istri, putuju čitave obitelji: "Idemo u Sloveniju i nakon toga u Italiju"

Pred Hrvatskom je sada veliki posao. Kako humano postupati s nezakonitim migrantima i ne deportirati ih, a s druge strane kako strogo čuvati uskoro najdužu vanjsku granicu Europske unije. Od Nove godine pred hrvatskim je policajcima - izazovan posao.

Više o tome kako će se od nezakonitih migranata čuvati hrvatske granice nakon ulaska u Schengen, možete pogledati u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marka Balena.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene