Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Već drugi put nakon slovenskog preuzimanja predsjedanja Europskom Unijom, austrijska novinska agencija APA žestoko kritizira slovensku diplomaciju, a u objavljenom osvrtu Austrijanci ga opisuju kao 'blamažu predsjedništva EU'.


Činjenicu da su novine protekli tjedan objavile dokument o razgovorima između američkih i slovenskih diplomata o Kosovu austrijska novinska agencija smatra neugodnom, tim više što se u dokumentu 'ne prepoznaje samostalna linija Europske Unije u pitanju Kosova, nego njezina suprotnost'.

Vezani članci Napad nožem, ilustracija Užas u Sloveniji: Unuka ubila 85-godišnju baku, izbola je nožem na smrt? Ilustracija (Foto: AFP) Zbog stanja u bolnicama produljuju mjere za tri regije, a popuštanje planiraju tek za svibanj: "Još uvijek treba prevladati posljednje teške tjedne"

'Slovenski su vodeći političari već prvih dana na kormilu EU
nepromišljenim izjavama doveli u neugodnu situaciju Europsku komisiju kao i prijašnje predsjedatelje Njemačku i Portugal, dok je približavanje Europskoj Uniji Hrvatske i Srbije, koje Ljubljana proglasila prioritetom, ostalo bez rezultata', piše APA.

Austrijska je agencija već početkom godine kritizirala držanje slovenskih političara smatrajući da ne pokazuju doraslost zadaćama predsjedanja EU-om. 

>> 'Dnevnik' odbacuje povezanost s Beogradom oko objave bilješke o Kosovu

'Sad je objavljen dokument koji bi mogao zadati smrtni udarac slovenskom predsjedanju EU', upozorava agencija, nakon čega slijedi prikaz slovensko-američkih razgovora uoči Božića i dokumenta koji je pritom nastao. Agencija skreće pozornost i na pojedinosti u dokumentu poput američke preporuke da se neovisnost Kosova proglasi u nedjelju, kako Rusija ne bi odmah mogla reagirati u Vijeću sigurnosti.

Dokument 'izaziva dojam da Slovenija upravo u neugodnom pitanju Kosova nije časni posrednik, nego primatelj naredaba od SAD-a', tvrdi APA.

Agencija prenosi ocjene političkih promatrača koji smatraju da 'političke nježnosti' između Ljubljane i Washingtona 'nisu iznenađenje', budući da je slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel poznat kao 'uvjereni transatlantičar', koji je u nekoliko navrata pokazivao bliskost s američkim pozicijama čak i protiv volje vlastite vlade.

'U Beogradu se smiju tom dokumentu', piše APA, navodeći riječi srbijanskog ministra za Kosovo Slobodana Samardžića koji je izjavio kako je EU 'na vrlo tužan način postala samo šahovska figura u toj igri' oko Kosova.

Agencija prenosi i izjavu glasnogovornika slovenskog ministarstva vanjskih poslova Bojana Brezigara, koji je rekao da je 'šteta nastala objavom dokumenta ogromna'. Za to vrijeme, piše APA, predsjednik slovenske vlade Janez Janša 'kune se' da je Slovenija sa SAD-om samo vodila 'dijalog' kao i sa svim drugim međunarodnim partnerima, a u ministarstvu vanjskih poslova 'grozničavo se traga za krivcima' za to što je sadržaj diplomatskih razgovora objavljen u novinama.