Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novoizabrani australski premijer Kevin Rudd imenovao je prvu laburističku vladu nakon 11 godina, izabravši prvi put ženu za zamjenicu premijera, bivšu rock zvijezdu za ministra okoliša te pravnika iz slabo naseljene zapadne Australije za ministra vanjskih poslova.


Julia Gillard postala je prva Australka na položaju zamjenika
premijera. Stephen Smith, pravnik i nekadašnji savjetnik bivšeg premijera Paula Keatinga, postat će ministar vanjskih poslova.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Dječja paraliza, hripavac, zaušnjaci...: "Prije nego što odluku donesete na temelju argumenata 'stručnjaka' s diplomom internetskog pretraživača, uzmite u obzir i ovo" Andrej Plenković - 1 Plenković o kreditnom rejtingu: "Usprkos pandemiji uspjeli smo održati stabilnost gospodarstva"

Ministar gospodarstva u novoj će vladi biti Wayne Swan, koji je s Ruddom išao zajedno u školi u Queensland. Obećao je da će voditi računa da vlada razumno troši novac, a također smatra nužnim da bi središnja banka trebala ostati nezavisna kako bi odredila kamatne stope u cilju održavanja niske inflacije.

Peter Garret, bivši aktivist za zaštitu okoliša i član rock skupine Midnight Oil, biti će ministar okoliša, baštine i umjetnosti.

Penny Wong, prva ministrica azijskog podrijetla koja je u Australiju došla 1977. kao dijete, biti će ministrica za klimatske promjene, zadužena da laburistička vlada ratificira Protokol iz Kyota.

Bivša sindikalna dužnosnica Lindsay Tanner zasjest će na položaj ministrice financija.

Rudd i njegovi ministri službeno će preuzeti vlast u ponedjeljak nakon prisege nove vlade.

Vlada lijevog centra pobijedila je na izborima održanim prošlu subotu, a birače je privukla stavljanjem naglaska na teme poput obrazovanja, gospodarskog rasta, politike zapošljavanja i klimatskih promjena.