Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australski državljanin Dragan Vasiljković, čije je izručenje tražila Hrvatska zbog ratnih zločina, počinio je ratni zločin mučenja, utvrdila je australska sutkinja odbacivši tužbu za klevetu koju je Vasiljković podignuo protiv australskoga izdavača Nationwide News, izvijestio je na svojim internetskim stranicama australski list The Age.


Sutkinja vrhovnog suda Novog Južnog Walesa Megan Latham u petak je rekla da je na temelju iskaza troje 'vjerodostojnih i pouzdanih svjedoka' utvrdila da je Vasiljković 'mučio i počinio ratni zločin mučenja', navodi list.

>> Slučaj Vasiljković: Australska vlada podnijela žalbu

Vezani članci Ninoslav Jovanović Doživotna kazna zatvora! Presuda "Malčanskom berberinu" koji je oteo i silovao 12-godišnjakinju otkriva mučne detalje Bivši udomitelj djevojčice Bivši udomitelji djevojčice shrvani: "Pozdravili smo se s našim anđelom, danas smo je dotaknuli posljednji put. Da smo znali... Ne bi je dali pa makar u zatvoru završili"

Ona je također prihvatila da je svjedokinja iz Bosne i Hercegovine na sydneyskom sudu točno identificirala Vasiljkovića kao osobu koja ju je, kako je tvrdila, u više navrata silovala u jednom hotelu u Bosni 1992. godine. Tom presudom Latham je odbila Vasiljkovićevu tužbu za klevetu protiv australskog izdavača Nationwide News koji izdaje i list The Australian. U neuobičajenom pravnom potezu, piše The Age, sutkinja Latham zapravo je presudila o istinitosti svjedočenja ključnih svjedoka o Vasiljkovićevim ratnim aktivnostima i prije no što je hrvatski kazneni sud za to imao prilike.

'Kapetan Dragan' presudu ocijenio sramotnom

'Sustavno zlostavljanje i ponižavanje nad onima koje je tužitelj (Vasiljković) nastojao kazniti i podčiniti u skladu je s izraženim tužiteljevim ciljem da otjera ne-Srbe iz krajine', rekla je sutkinja Latham. Vasiljković je izvan zgrade suda ovu presudu ocijenio sramotnom, a svjedoke nazvao lašcima i najavio žalbu, izvijestio je australski The Age.

Hrvatska je u drugom sudskom procesu tražila izručenje bivšega zapovjednika paravojnih srpskih postrojba Dragana Vasiljkovića, poznatog i kao 'kapetan Dragan'.

Vasiljković je uhićen u Sydneyju kao australski državljanin Daniel Snedden 20. siječnja 2006. na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. Australski savezni sud u veljači 2009. odbio je Vasiljkovićevu žalbu na prvostupanjsku odluku područnog suda Novoga Južnog Walesa iz 2007. koji je utvrdio da je podoban za izručenje. Sudac Dennis Cowdroy tada je odbio žalbu utvrdivši kako nema zapreka njegovu izručenju.

No, u rujnu je australski savezni sud usvojio Vasiljkovićevu žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj, zaključivši da utemeljeno vjeruje da bi u Hrvatskoj mogao biti kažnjen ili zatvoren zbog svoje nacionalnosti ili političkog mišljenja. Nakon toga Visokom australskom sudu upućen je zahtjev za dozvolu ulaganja žalbe na presudu kojom se sprječava Vasiljkovićevo izručenje. (Hina)