Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australija je službeno priznala Kosovo, pozivajući novu državu i Srbiju da svoje razmirice riješe na miroljubiv način.


'Australija želi sve najbolje vladi Kosova u zadacima koji je
očekuju', stoji u priopćenju ministra vanjskih poslova Stephena Smitha.

Vezani članci Slika nije dostupna Thaqi: Kosovo će priznati više od 100 zemalja nakon ustava Slika nije dostupna Kubiš: Principijelno stajalište Slovačke o nepriznavanju neovisnosti Kosova

Canberra će uskoro uspostaviti diplomatske odnose s Kosovom, najavio je Smith.

Srbija, koja u Australiji ima svoje veleposlanstvo, objavila je povlačenje veleposlanika iz svih zemalja koje priznaju Kosovo. 

Kanada razmatra situaciju

Vlada Kanade, zemlje koja je 'preživjela' dva referenduma o neovisnosti Quebeca, razmatra situaciju nastalu nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost, priopćilo je kanadsko ministrstvo vanjskih poslova.

'Mi razmatramo situaciju', rekao je glasnogovornik ministarstva Andre Lemay.

'Kanada je uvijek podržavala napore Ujedinjenih naroda u pronalaženju mirnog rješenja i mi potičemo dvije strane da ostanu mirne', zaključio je. 

>> Srbija traži da vijeće sigurnosti UN-a poništi neovisnost Kosova

>> Bush: 'Neovisnost Kosova donijet će mir Balkanu'

>> Kosovo priznale SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska, Albanija...

Politolog na sveučilištu u Montrealu Alain Gagnon je rekao kako se Kanada boji brzo priznati Kosovo jer bi mogla biti prisiljena postupiti jednako s Quebecom ako se ta frankofona pokrajina odluči odvojiti od ostatka zemlje.

Glavna oporbena Liberalna stranka potiče vladu konzervativnog premijera Stepehena Harpera da prizna Kosovo i naglašava kako se s Quebec ne može usporediti s dramom kakvu je u bliskoj prošlosti prolazilo Kosovo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju