Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kosovo priznale SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska, Albanija...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države i Francuska su u ponedjeljak službeno priznale neovisnost Kosova, kaže se u izjavi državne tajnice Condoleezze Rice. Kosovo su priznale i Albanija te Turska. Prvi je Kosovo priznao Afganistan

- Sjedinjene Države danas su službeno priznale Kosovo kao suverenu i neovisnu državu. Čestitamo narodu Kosova na ovoj povijesnoj prigodi, kaže se u izjavi državne tajnice Rice.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Ilustracija Reagirao i Vučić Od četvrtka na Kosovu samo jedna dozvoljena valuta: Dinar se izbacuje iz upotrebe, Srbiju optužili za zloporabu novca

Također se najavljuje uspostava diplomatskih odnosa SAD-a i Kosova.

- Predsjednik George W. Bush pozitivno je odgovorio na zahtjev Kosova za uspostavom diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja. Uspostava tih odnosa reafirmirat će posebne prijateljske veze između naroda SAD-a i Kosova, navodi se u priopćenju.

>> Srbija povlači svoje veleposlanike iz svih država koje priznaju 'lažnu državu Kosovo'

>> Video: Prosvjednici palili zastave BiH i albanske simbole

Podsjeća se da je prije devet godina, međunarodna zajednica, predvođena NATO-om, djelovala kako bi okončala okrutne napade na albansko stanovništvo na Kosovu. Ta pravodobna međunarodna intervencija zaustavila je nasilje, dovela do odluke Vijeća sigurnosti UN-a da suspendira vladavinu Beograda i stavi Kosovo pod privremenu upravu UN-a.

Od tada je Kosovo gradilo svoje demokratske institucije odvojeno od kontrole Beograda. Prošle je godine posebni izaslanik UN-a Martti Ahtisaari razradio plan za izgradnju demokratskog i multietničkog Kosova i preporučio da Kosovo bude neovisno, podvrgnuto razdoblju međunarodnog nadzora, dodaje se u priopćenju.

- U svjetlu sukoba iz 1990-ih, neovisnost je jedina održiva opcija za promicanje stabilnosti u regiji. SAD podržava Ahtisaarijev plan i surađivat će sa svojim međunarodnim partnerima u njegovoj provedbi, ističe Condoleezza Rice.

Sjedinjene Države pozdravile su predanost provedbi Ahtisaarijevog plana koju je Kosovo iskazalo u svojoj deklaraciji o neovisnosti, prihvaćajući multietničnost kao temeljno načelo dobre vladavine, kao i razdoblje pod međunarodnim nadzorom.

Američka država tajnica ponavlja da je Kosovo jedinstven slučaj i da se njegovom neovisnošću ne stvara presedan.

- Neuobičajena kombinacija faktora pronađena u kosovskoj situaciji - uključujući kontekst raspada bivše Jugoslavije, povijest etničkog čišćenja i zločina nad civilima na Kosovu, kao i dugo razdoblje uprave UN-a, čini Kosovo posebnim slučajem. Ono se ne može gledati kao presedan za bilo koju drugu situaciju u svijetu danas, naglašava Rice u priopćenju.

Također se ističe kako SAD želi ovom prilikom reafirmirati svoje prijateljstvo sa Srbijom, saveznikom iz dva svjetska rata i poziva srbijanske čelnike da rade zajedno s SAD-om i njegovim partnerima kako bi postigli zajedničke ciljeve, kao što su "zaštita prava, sigurnosti, kulture i uvjeta za život srpske zajednice na Kosovu".

- I dok Kosovo danas počinje život kao neovisna država, Sjedinjene Države jamče da će nastaviti biti njegov blizak prijatelj, zaključila je Rice. 

Velika Britanija još je jedna zemlja koja je priznala neovisnost Kosova.

Diplomatski predstavnik u Prištini David Blunt izjavio je da je predsjedniku Kosova, Fatmiru Sjediuu predao pisma
britanskog premijera Gordona Browna i ministra vanjskih poslova Davida Millibanda "kojim potvrđuju britansku namjeru da prizna Kosovo kao suverenu neovisnu državu".

Vijest o priznanju potvrđena je u britanskom veleposlanstvu u
Beogradu, javlja Tanjug.

Blunt je nešto ranije predao britansko pismo predsjedniku Kosova, odmah nakon što pismo francuskog priznanja uručila šefica francuskog ureda za vezu u Prištini Delphine Borione.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner prvi je objavio da će njegova zemlja večeras priznati neovisnost Kosova, najavivši da će predsjednik Nicolas Sarkozy poslati pismo kosovskom predsjedniku Fatmiru Sejdiju.

Albanija je također službeno u ponedjeljak priznala Kosovo kao neovisnu državu, rekao je albanski premijer Sali Berisha.

- Albanija priznaje Kosovo kao neovisnu državu, rekao je Berisha na konferenciji za novinare dan nakon što su kosovski čelnici proglasili neovisnost Kosova.

- Vlada će se sastati u utorak kako bi donijela odluku o uspostavi diplomatskih odnosa na razini veleposlanika, precizirao je Berisha. 

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a usuglasili su u ponedjeljak u Bruxellesu zajednički tekst o Kosovu u kojem se kaže da će svaka zemlja EU-a odlučiti sukladno svojoj nacionalnoj praksi i međunarodnom pravu o priznanju te neovisnosti, a odmah nakon toga četiri najveće članice objavile su da će to učiniti odmah ili ubrzo. 
 
-  Svaka zemlja članica odlučit će sukladno svojoj nacionalnoj praksi i međunarodnom pravu o priznanju Kosova, stoji u zajedničkoj deklaraciji.

Njemačka i Austrija su najavile da će priznati u srijedu.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izjavio je da će "velika većina" zemlja članica priznati neovisnost Kosova tijekom ovoga ili sljedećeg mjeseca.

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos potvrdio je da Madrid neće priznati Kosovo jer za to nema međunarodnog pravnog temelja.

- Naše je stajalište jasno, nećemo priznati jednostrano proglašenje. To nema međunarodni pravni temelj, rekao je Moratinos.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene