Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Srbija traži da vijeće sigurnosti UN-a poništi neovisnost Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski predsjednik Boris Tadić zatražio je da Vijeće sigurnosti UN-a hitno poništi neovisnost Kosova, nazivajući ga jednostranim i ilegalnim, te da potvrdi suverenitet i teritorijalni integritet njegove zemlje.

'Tražimo od Vijeća sigurnosti UN-a da potvrdi suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, uključujući Kosovo', rekao je Tadić u govoru na izvanrednoj sjednici VS-a sazvanoj na zahtjev Rusije.

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista

Predsjednik Srbije je od glavnog tajnika UN Ban Ki-moona, odnosno njegovog posebnog izaslanika na Kosovu Joachima Rueckera, zatražio je da iskoristi svoje ovlasti i odmah poništi deklaraciju o neovisnosti Kosova i raspusti Skupštinu Kosova koja ju je donijela 'protivno Rezoluciji 1244'.

Tadić je ocijenio kako je povijesna nepravda i kazna da se 'jednoj maloj, miroljubivoj i demokratskoj zemlji u Europi, članici UN-a, nelegalno i protiv njezine volje oduzima dio teritorija'.

Od Vijeća sigurnosti UN također je zatražio poduzimanje mjera kako bi se osiguralo da snage KFOR-a na Kosovu ostanu 'statusno neutralne' i zaštite živote i imovinu Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu.

Ponovio je poziv za zaštitu svećenika, crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve na Kosovu nazivajući ih 'svetinjama koje su temelji srpskog identiteta, tradicije i srpske povijesti'.

Tadić je podsjetio da je nakon 1999. godine 250.000 Srba i drugih nealbanaca protjerano s Kosova, a 17. ožujka 2004. spaljeno 35 crkava i manastira, 800 kuća i još 5.000 Srba i drugih nealabanaca napustilo je svoje domove, pitajući retorički je li neovisnost nagrada Albancima za to nasilje.

Srbijanski je predsjednik rekao da će Vijeće sigurnosti UN-a 'izgubiti autoritet' ako dopusti da nelegalni čin postane realnost i pokazati da se u svijetu ne moraju poštivati pravo i pravda. 'Poslije ovog čina svijet više neće biti isti', ustvrdio je Tadić.

Najavio je da će se Srbija, kao europska zemlja, 'dostojanstveno, mirno i civilizirano boriti za pravo i za pravdu', kao i da nikada neće odustati od svojih legitimnih interesa i legitimne europske perspektive.

Ponovio je da Srbija nikada neće prihvatiti neovisno Kosovo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene