Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novoizabrani australski premijer Kevin Rudd, čija se laburistička stranka obvezala vratiti oko 1.500 australskih vojnika koji se nalaze u Iraku, danas je izjavio da bi sredinom iduće godine oko 550 vojnika trebalo povući iz Iraka.


Laburist Rudd pobjedio je na australskim nacionalnim izborima 24. studenoga među ostalim i zbog obećanja da će vojnike vratiti kući.

Vezani članci Slika nije dostupna Italija završila povlačenje iz Iraka Slika nije dostupna Do kraja 2007. Britanija povlači tisuće vojnika iz Iraka

"Borbene jedinice želimo vratiti sredinom sljedeće godine, rekao je Rudd za Australski radio.

Obećao je postupno povlačenje te bio suzdržljiv u vezi s rasporedom njihova povratka u Australiju.

Jedinice su uglavnom smještene na mirnijem jugu Iraka gdje pomažu u održavanju reda i uvježbavaju iračke jedinice.

Australija, bliski saveznik SAD-u, bila je jedna od prvih zemalja čije su se jedinice pridružile američkoj invaziji na Irak, a bivša konzervativna vlada bila je snažna podrška američkoj misiji u Iraku.

Američki predsjednik George Bush nazvao je Rudda prošli vikend kako bi mu čestitao na izbornoj pobjedi, ali Rudd je odbio kometirati detalje i reći jesu li razgovarali o Iraku.

Rudd će službeno preuzeti dužnost po polaganju prisege u
ponedjeljak. Kako je rekao njegova će vlada potom sa SAD-om početi razgovor o povlačanju australskih vojnika, te s tim u vezi najavio razgovor s američkim veleposlanikom.

Rudd je također rekao da australske jedinice mogu nastaviti
uvježbavati iračke snege, ali ne u Iraku nego u nekoj trećoj zemlji