Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grad blokiran

Atena: Policija suzavcem rastjerala štrajkaše kojima je dosta krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka policija suzavcem je pokušala rastjerati prosvjednike koji su se okupili u središtvu Atene na početku dvodnevnog štrajka kojim nezadovoljni Grci žele izraziti nezadovoljstvo zbog oštrih mjera štednje koje je nametnula vlada, a zahtijeva ih međunarodna zajednica kao cijenu za veću financijsku pomoć.

Parlament bi tijekom tjedna trebao glasati o paketu mjera štednje koje nalažu da se u predstojećih pet godina značajno smanji potrošnja, poveća porez i provede privatizacija, kako bi zemlja izašla iz velike dužničke krize. Nakon niza manjih prosvjeda glavni sindikat zaposlenih u javnom sektoru ADEDY, koji predstavlja oko pola milijuna stanovnika i sindikat GSEE, koji predstavlja oko dva milijuna zaposlenih u privatnom sektoru, pojačavaju pritisak na zastupnike prije njihova glasanja.

Na Trgu Syntagma blizu zgrade parlamenta okupilo se nekoliko tisuća demonstranata, a nekoliko stotina mladih bacalo je kamenje i boce na policiju koja je odgovorila suzavcem. Prosvjednici prolaze glavnim gradom izvikujući slogane, udarajući u bubnjeve i noseći transparente s napisima protiv vlade. Prijevoz i javne službe ne rade, škole su zatvorene, kao i brojne trgovine i uredi, a ulice u središtu Atene su gotovo potpuno prazne.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neujednačena primjena Policija oduzela 1148 vozila: U nekim dijelovima Hrvatske ćete proći gore, evo o čemu to ovisi Ilustracija Policija objavila detalje Okršaj na jugu Hrvatske: Dobio šakom u glavu pa napadača ubo nožem u trbuh

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos pozvao je parlamentarne zastupnike da podupru mjere u dva glasanja koja će se održati u srijedu i četvrtak, uz objašnjenje da će to biti od iznimnog značaja pri uvjeravanju grčkih kreditora kako je mjere štednje moguće provesti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene