Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grčka policija suzavcem je pokušala rastjerati prosvjednike koji su se okupili u središtvu Atene na početku dvodnevnog štrajka kojim nezadovoljni Grci žele izraziti nezadovoljstvo zbog oštrih mjera štednje koje je nametnula vlada, a zahtijeva ih međunarodna zajednica kao cijenu za veću financijsku pomoć.


Parlament bi tijekom tjedna trebao glasati o paketu mjera štednje koje nalažu da se u predstojećih pet godina značajno smanji potrošnja, poveća porez i provede privatizacija, kako bi zemlja izašla iz velike dužničke krize. Nakon niza manjih prosvjeda glavni sindikat zaposlenih u javnom sektoru ADEDY, koji predstavlja oko pola milijuna stanovnika i sindikat GSEE, koji predstavlja oko dva milijuna zaposlenih u privatnom sektoru, pojačavaju pritisak na zastupnike prije njihova glasanja.

Na Trgu Syntagma blizu zgrade parlamenta okupilo se nekoliko tisuća demonstranata, a nekoliko stotina mladih bacalo je kamenje i boce na policiju koja je odgovorila suzavcem. Prosvjednici prolaze glavnim gradom izvikujući slogane, udarajući u bubnjeve i noseći transparente s napisima protiv vlade. Prijevoz i javne službe ne rade, škole su zatvorene, kao i brojne trgovine i uredi, a ulice u središtu Atene su gotovo potpuno prazne.

Vezani članci Talijanska policija pronašla pošiljku kalašnjikova među jabukama 01 Što su sočne ove jabuke: Talijanska policija u voćarni pronašla skriveno oružje Bdijenje za ubijenu Sarah - 2 Policija se sukobila s ožalošćenima i prosvjednicima u Londonu na bdijenju za ubijenu Sarah

Grčki ministar financija Evangelos Venizelos pozvao je parlamentarne zastupnike da podupru mjere u dva glasanja koja će se održati u srijedu i četvrtak, uz objašnjenje da će to biti od iznimnog značaja pri uvjeravanju grčkih kreditora kako je mjere štednje moguće provesti. (Hina)