Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govoru parlamentu

Asad: Rat protiv Sirije vodi se iz inozemstva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u nedjelju je u govoru pred novim sazivom parlamenta izjavio da se njegova zemlja suočava s ratom koji se vodi iz inozemstva i da terorizam raste usprkos poduzetim političkim koracima poput prošlomjesečnih parlamentarnih izbora, prenose agencije.

"Mi nismo suočeni s političkim problemom... već s pokušajem da se posiju sektaški sukobi, a to je oruđe terorizma", kazao je Asad u parlamentu, prenosi Reuters.

"Suočeni smo s pravim ratom koji se vodi izvan zemlje", zaključio je sirijski predsjednik koji odavna optužuje inozemstvo, a napose Zapad, za kovanje urote protiv njegove zemlje, javlja AFP.

Asad je poručio da u borbi protiv terorizma ili onih koji ga podržavaju neće biti kompromisa. U svom je govoru odao počast "svim mučenicima, civilima i vojnicima" i poručio da "njihova krv nije potekla uzalud".

Pročitajte i ovo Eksplozija na tržnici u Siriji napad u Siriji VIDEO Užas na tržnici! Eksplozija tijekom najveće noćne kupovine, puno je mrtvih i ranjenih Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih

>> Međunarodna zajednica zgrožena pokoljem u sirijskoj Huli

Na samom početku govora istaknuo je kako sirijska vlast "odaje počast ubijenim civilima i vojnicima", prenosi agencija SANA. "Mi se suočavamo s velikom kampanjom protiv Sirije na način da provodimo reforme i izgrađujemo čvrstu utvrdu protiv regionalnih i međunarodnih ambicija. Naša je dužnost, prema narodu koji je pokazao svoju odlučnost da se nosi s izuzetnom teškim nacionalnim iskušenjima, da povećamo našu učinkovitost", rekao je Asad i istaknuo kako je saziv narodnog Vijeća nakon održanih izbora "pljuska u lice" onima koji su željeli da Sirija kolapsira i "uguši se u krvi vlastitog naroda".

"Kolonijalizam i dalje postoji, samo su se promijenile metode i lica"

"Danas, godinu ipo dana nakon početka krize, stvari postaju daleko jasnije i maske su pale... međunarodna uloga je na snazi već desetljećima ... kolonijalizam i dalje postoji, samo su se promijenile metode i lica. Pritom se i regionalna uloga pokazala", istaknuo je Asad.

'Napredujemo u našem političkom procesu, no, u isto vrijeme terorizam eskalira. Separacija između terorizma i političkog procesa je esencijalna u rješavanju ove krize. Suočeni smo s pravim ratom, a rat je nešto sasvim drugačije od unutarnjih problema. Da smo bojkotirali izbore, bojkotirali bi narod. Politički proces koji nije zasnovan na volji naroda nema nikakve vrijednosti. Od prvog dana nam je bilo jasno da politički proces neće zaustaviti krizu u zemlji, no, proveli smo izbore jer sirijskom narodu su oni nužni, bez obzira na krizu. Sirija je otvorena i spremna na suradnju sa svim stranama koje žele prave reforme i iskren dijalog, pozdravljamo participaciju svakog poštenog stanovnika Sirije u procesu razvoja naše zemlje", prenosi agencija SANA.

Asad se rijetko pojavljivao u javnosti tijekom 15-mjesečne pobune protiv njegova režima počete mirnim prosvjedima koji su prerasli u sukob s više od 13.000 mrtvih. Današnji govor u parlamentu koji je prenosila televizija, prvo je njegovo obraćanje javnosti nakon siječnja u trenutku kada UN-ov mirovni posrednik Kofi Annan pokušava naći izlaz iz krize jer prekid vatre što ga je dogovorio i koji je u travnju stupio na snagu nije zaživio. Sirija je na rubu građanskog rata, prema ocjeni međunarodnih dužnosnika. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene