Svećenik (Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)
Svećenik (Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

U ponedjeljak je u Argentini, domovini pape Franje, počelo suđenje dvojici svećenika i vrtlaru optuženima za seksualno zlostavljanje gluhonijeme djece.


Svjedočenja dvadesetak žrtva biti će ključna u procesu protiv svećenika Nicole Corradija (83) i Horacija Corbacha (59) te vrtlara škole Armanda Gomeza (49). Prema optužnici, djecu su seksualno zlostavljali u zavodu za gluhonijeme Provolo u gradu Mendozi podno Anda, oko 1000 kilometara zapadno od Buenos Airesa.

Vezani članci Madonna i Dennis Rodman (Foto: Profimedia) Slavna pjevačica kontroverznom sportašu ponudila 20 milijuna dolara da joj napravi dijete? Nick i Aaron Carter (Foto: AFP) Bivša teen zvijezda tražila zabranu pristupa za svog brata zbog prijetnji koje lede krv u žilama

Zavod je zatvoren nakon izbijanja skandala 2016., a optužene, ako ih se proglasi krivim, čeka kazna do 50 godina zatvora.

Nicola Corradi stigao je u Argentinu 1970. iz instituta Provolo u Veroni, također uzdrmanog prosljednjih godina sličnim pedofilskim skandalom te je preuzeo vođenje Provolo instituta u La Plati, na jugu zemlje, da bi 1998. bio premješten u Mendozu gdje je vodio ustanovu do studenoga 2016. kada je pritvoren.

U sklopu te velike afere prošle je godine Jorge Bordon (50) osuđen na 10 godina zatvora nakon što je priznao da je zlostavljao pet žrtava. Još se vode druga dva procesa protiv 15-orice optuženih.

Pomoćni biskup La Plate monsignor Alberto Bochatey, kojeg je u srpnju 2017. imenovao papa Franjo, rekao je da "ne postoji dovoljno riječi da bi se solidarizirao s užasom koji su proživjele žrtve. Treba tražiti oprost i stremiti ozdravljenju, bez mržnje", naglasio je. (Hina)