Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Arapska liga usvojila plan za Libanon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlade Arapske lige prihvatile su arapski plan za okončanje ustavne krize u Libanonu, a diplomatski izvori su obznanili kako je plan dobio potporu Sirije, s jedne, i parlamentarne većine u Libanonu, s druge strane.

No, članovi Hezbollaha, prosirijske šijitske skupine koja vodi
libanonsku oporbu, opreznije su reagirali na plan koji predviđa da se vlada nacionalnog jedinstva treba formirati tako da nijedna stranka ne može nametnuti ili blokirati bilo koju odluku.

Pročitajte i ovo napad Izraela na Libanon krvavi sukob Izrael žestoko napao Libanon, ubijena žena i njezino dvoje djece, Hezbolah poručio: "Ovo neće proći bez odgovora" David Cameron Nesigurna vremena Britanski ministar upozorio: "Opasnost od eskalacije rata je ekstremno visoka"

Libanon nema predsjednika države od 23. studenoga, u početku zbog neslaganja oko toga tko bi trebao zauzeti to mjesto, a u posljednje vrijeme zbog spornih pojedinosti oko nove vlade nacionalnog jedinstva.

Čelnik Hezbollahove skupine u libanonskom parlamentu Hussein Haj-Hassan za Hezbollahovu televizijsku postaju rekao je da oporba želi dodatna pojašnjenja o nekim aspektima nove vlade no dodao je kako "ne žele biti pesimistični ili blokirati put prema bilo kojem produktivnom rješenju, posebice u složenom pitanju kakvo je libanonsko".

Plan, koji su prihvatili ministri vanjskih poslova zemalja Arapske
lige na sastanku u Kairu, predviđa da će predsjedničko mjesto zauzeti zapovjednik libanonske vojske general Michel Suleiman koji bi trebao presuđivati u svim spornim odlukama.

Prema planu, izbor Suleimana na mjesto predsjednika treba se odmah izvršiti zajedno sa sporazumom o stvaranju vlade nacionalnog jedinstva "tako da njezin sastav ne dopušta nametanje ili blokiranje bilo koje odluke bilo koje od stranaka". "Predsjednik republike treba imati konačnu riječ (u slučaju neslaganja)", kaže se u planu.

Plan je pozdravio vođa libanonske parlamentarne većine Saad
al-Hariri. S njime je, prema diplomatskim izvorima, suglasna i Sirija. U Damasku se, naime, smatra da Suleiman ima "razumijevanja" za sirijske interese u Libanonu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene