Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlade Arapske lige prihvatile su arapski plan za okončanje ustavne krize u Libanonu, a diplomatski izvori su obznanili kako je plan dobio potporu Sirije, s jedne, i parlamentarne većine u Libanonu, s druge strane.


No, članovi Hezbollaha, prosirijske šijitske skupine koja vodi
libanonsku oporbu, opreznije su reagirali na plan koji predviđa da se vlada nacionalnog jedinstva treba formirati tako da nijedna stranka ne može nametnuti ili blokirati bilo koju odluku.

Vezani članci Škola u vrijeme koronavirusa Ministarstvo obrazovanja danas će objaviti detaljne preporuke i plan za početak školske godine Eksplozija u Bejrutu Snimio eksploziju u Bejrutu iz nevjerojatne blizine u visokoj rezoluciji, prizor je jeziv

Libanon nema predsjednika države od 23. studenoga, u početku zbog neslaganja oko toga tko bi trebao zauzeti to mjesto, a u posljednje vrijeme zbog spornih pojedinosti oko nove vlade nacionalnog jedinstva.

Čelnik Hezbollahove skupine u libanonskom parlamentu Hussein Haj-Hassan za Hezbollahovu televizijsku postaju rekao je da oporba želi dodatna pojašnjenja o nekim aspektima nove vlade no dodao je kako "ne žele biti pesimistični ili blokirati put prema bilo kojem produktivnom rješenju, posebice u složenom pitanju kakvo je libanonsko".

Plan, koji su prihvatili ministri vanjskih poslova zemalja Arapske
lige na sastanku u Kairu, predviđa da će predsjedničko mjesto zauzeti zapovjednik libanonske vojske general Michel Suleiman koji bi trebao presuđivati u svim spornim odlukama.

Prema planu, izbor Suleimana na mjesto predsjednika treba se odmah izvršiti zajedno sa sporazumom o stvaranju vlade nacionalnog jedinstva "tako da njezin sastav ne dopušta nametanje ili blokiranje bilo koje odluke bilo koje od stranaka". "Predsjednik republike treba imati konačnu riječ (u slučaju neslaganja)", kaže se u planu.

Plan je pozdravio vođa libanonske parlamentarne većine Saad
al-Hariri. S njime je, prema diplomatskim izvorima, suglasna i Sirija. U Damasku se, naime, smatra da Suleiman ima "razumijevanja" za sirijske interese u Libanonu.