Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Franjo naglasio je da želi "otvorenu Crkvu", "Crkvu koja razgovara", "ekumensku Crkvu", a to se odnosi i na odluku "koju ćemo donijeti o kanonizaciji blaženog kardinala Alojzija Stepinca", kazao je nadbiskup D'Errico.


Papa Franjo nema dvojbi o liku kardinala Alojzija Stepinca i nema ništa protiv hrvatskog naroda, a komisiju stručnjaka Katoličke i Srpsko-pravoslavne Crkve predložio je u nakani izgradnje kulture dijaloga, susreta i otvaranja, rekao je u intervjuu apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro d' Errico.

Vezani članci Ilustracija Švicarska garda prima nove članove, pogledajte koje uvjete moraju zadovoljavati ljudi koji čuvaju Papu Papa Franjo VIDEO Papa najavio odlazak? Franjo učinio istu stvar kao i Benedikt prije odreknuća?

Papa Franjo dobro je obaviješten o reakcijama iz Hrvatske na njegov prijedlog, rekao je D'Errico za portal www.Laudato.hr o novinskim nagađanjima da je cilj osnutka skupine stručnjaka "ekumenska" ili geopolitička strategija radi izgradnje "mosta" prema beogradskom patrijarhu Ireneju i prema patrijarhu Ruske Pravoslavne Crkve Kirilu.

To su više "politički manevri" , 'igre' i bilo bi čudno da se njima Papa služi, rekao je apostolski nuncij u intervjuu objavljenom u petak kasno navečer pod naslovom "Svrha mješovite radne skupine nije ponovno suđenje bl. kardinalu Stepincu u Beogradu".

Bez dvojbi

Papa bi mogao odmah potpisati Dekret o Stepinčevoj svetosti jer "nema dvojbi o liku Stepinca" (...) i to mi je dao shvatiti na tisuću načina", rekao je D'Errico koji je o tome s papom dugo razgovarao.

Međutim, odabrao je izbjeći "napetosti" između dviju Crkava i predložio je stručnu skupinu koja može pomoći da "se rasprše sjene" koje su postojale između dvije Crkve i može pomoći "na putu pomirenja dva naroda".

"Recite to svima, i nemojte se umoriti ponavljati: nemam ništa protiv lika kardinala Stepinca i nemam ništa protiv hrvatskog naroda", citirao je D'Errico papu Franju.

Papa Franjo naglasio je da želi "otvorenu Crkvu", "Crkvu koja razgovara", "ekumensku Crkvu", a to se odnosi i na odluku "koju ćemo donijeti o kanonizaciji blaženog kardinala Alojzija Stepinca", kazao je nadbiskup D'Errico.

Nakana je mješovite komisije provesti načelo koje Papa zagovara u svojim misama i djelima, a to je "promjena mentaliteta", također i promjena mentaliteta pomalo zatvorene Crkve.

Kultura dijaloga i susreta

"Osjećamo potrebu izgrađivati kulturu dijaloga i susreta", a ne ostati zatvoreni u našim parametrima", prenio je D'Errico misli pape Franje.

Sveti Otac smatra da treba "izaći" iz naših okvira i "poći" prema svima, i u tome "moramo dati povlašteno mjesto odijeljenoj braći", rekao je apostolci nuncij u RH.

Objasnio je da mješovita komisija ima svoju prirodu i cilj, a to znači "sagledati okolnosti u kojima se blaženi Alojzije Stepinac povijesno našao" te "suočavao u tom vremenu".

Komisija bi trebala imati po tri člana iz svake Crkve, no moguće je da se njihov broj poveća s jedne ili druge stane, a moguće je da pokroviteljstvo nad njom preuzme Sveta Stolica. Prvi sastanak trebao bi se održati u Rimu na kojem će se točno utvrditi program rada i vremenski okvir za rad povjerenstva. (Hina)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju