Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuzi su među stanovnicima sedam zemalja u kojima je provedena anketa najskloniji zabrani nošenja burke, islamskog vela koje pokriva cijelo tijelo žene, na nekim javnim mjestima, po rezultatima koje je objavio Financial Times.


Oko 70 posto ispitanih Francuza reklo je da podupire zabranu nošenja burke, a i većina ispitanika u Europi sklona je donošenju slična zakona u svojoj zemlji. Takvu bi zabranu odobrilo 65 posto Španjolaca i 63 posto Talijana, nešto manje Britanaca (57 posto) i Nijemaca (50 posto). U Sjedinjenim Državama tek 33 posto ispitanika poduprlo bi takav zakon, a manje od 30 posto u Kini.

>> Francuska odlučuje o zabrani vela

Vezani članci Scarlett Johansson ANKETA: Tko će dobiti Oscara za najbolju glumicu i glumca, tko je vaš favorit? Slika nije dostupna Žene tukli motkama i lancima, ovako su reagirale u trenutku kad su oslobođene

No zato je više od 60 posto Amerikanaca i Britanaca za primjenu skenera za cijelo tijelo u zračnim lukama, kojoj je u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj sklona tek tijesna većina. U Španjolskoj tek 46 posto odobrava tu zamisao. Anketu je između 3. i 10. veljače proveo institut Harris za Financial Times među 7.256 odraslih osoba u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, SAD-u i Kini. (Hina)