Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlade u eurozoni ne smiju koristiti program kupnje obveznica Europske središnje banke (ECB) kao opravdanje za usporavanje gospodarskih reformi, izjavila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel.


ECB je objavio u četvrtak odluku bez presedana u povijesti eurozone, proširivši program kupnje imovine i na državne obveznice u mjesečnom iznosu od 60 milijardi eura unatoč protivljenju njemačke Bundesbanke do kraja rujna 2016., u ukupnoj vrijednosti od preko 1.000 milijardi eura.

Vezani članci Potres u Italiji (Foto: EMSC) Snažan potres zatresao Italiju: ''Zvučalo je kao grmljavina. Tresli su se prozori i krevet'' Slika nije dostupna Merkel: Jako sam impresionirana

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Firenci s talijanskim premijerom Matteom Renzijem, Merkel je rekla da neće komentirati potez ECB-a zbog poštivanja njegove neovisnosti. Međutim, istaknula je da samo vladine reforme mogu oživjeti eurozonu.

Merkel želi da Grčka ostane u eurozoni

"Nemam dojam da bi odluka ECB-a mogla dovesti do toga da Italija kaže 'više nam ne trebaju reforme'. Međutim, to se mora odnositi na sve i mi ćemo to pratiti idućih tjedana i mjeseci", rekla je Merkel.

"Nijedna središnja banka na svijetu neće moći zamijeniti politiku; politički čelnici moraju živjeti u skladu sa svojim odgovornostima", rekla je.

Merkel je imala riječi ohrabrenja za Renzijeve reformske napore u Italiji, čije gospodarstvo nije raslo tri godine, a Renzi je obećao da će ga odluka ECB-a potaknuti da ubrza reforme, a ne da ih uspori.

Renzi je rekao da će staviti gospodarske reforme, koje su kritizirane da nisu dovoljno duboke, u "turbo brzinu". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook