Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osudio je u subotu 'sve provokacije u Kninu', govor predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović na 21. obljetnici Oluje nazvao je državničkim te odbacio tvrdnje da se predsjednica uključila u predizbornu kampanju.


''Predsjednica je održala prigodan govor. Nijedna poruka nije sporna, a komentari političara s lijevog spektra, pa i pojedini komentatori s te strane nastoje insinuirati da ona nešto pomaže u predizbornoj kampanji. Kampanja još nije počela, a njezin govor je bio dobar, primjeren i državnički, onakav kakav treba biti'', rekao je Plenković na konferenciji za novinare na kojoj je objavio kako će saborski zastupnik HSP AS-a Ivan Kirin prijeći u HDZ.

Vezani članci Davor Filipović HDZ-ovci zaratili na Facebooku. Filipović čestitao stranačkom kolegi na pobjedi pa ga prozvao zbog kritika Andrej Plenković Plenković o neslaganju u HDZ-u i suradnji s Čačićem: "Nismo ni milimetra iznevjerili ono zbog čega smo si na početku dali ruku"

''Mi dijelimo iste demokršćanske stavove i načela. Ovakvu odluku donosim jer Hrvatskoj treba drugi smjer", rekao je Kirin te dodao kako se rasprave u Saboru ne mogu voditi na ideološkoj razini.

Na novinarski upit osuđuje li Hrvatska demokratska zajednica ustaške povike i pjesme koji su se mogli čuti na proslavi u Kninu, predsjednik HDZ-a je istaknuo kako osuđuje ''sve provokacije''.

''HDZ je uvijek osuđivao sve akte koji su bili provokacijskog karaktera kada smo slavili najvažniji dan moderne povijesti, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Bilo kakve provokacije na taj dan nisu usmjerene niti na stabilnost Hrvatske niti pridonose dobrosusjedskoj suradnji'', rekao je Plenković i podsjetio da je HDZ bila u petak "jako zastupljena" u Kninu, simbolu hrvatske slobode.

Osudio je spaljivanje zastave Republike Srbije u Kninu te dodao kako je policija ispravno reagirala.

Plenković nije htio komentirati prekršajnu prijavu koju je dobio pjevač Marko Perković Thompson.

Ponovio je kako HDZ na prijevremenim parlamentranim izborima u rujnu očekuje pobjedu.

''Očekujem pobjedu. Činjenica da dr. Kirin upravo sada odlučuje pristupiti HDZ-u pokazuje kako smo u svojoj doktrini uvijek utemeljni i na mislima dr. Ante Starčevića i na naslijeđu Stjepana Radića i dr. Franje Tuđmana. Mi smo ključna stranka desnog centra i na taj način ćemo osigurati veću potporu birača nego prije", izjavio je Plenković, zadovoljan anketama koje pokazuju uzlazni trend stranke.

Ponovio je i da još nisu definirane HDZ-ove izborne liste te kako će to biti napravljeno u zakonskom roku. (Hina)