Presudom šestorci iz BiH sud u Haagu završio je svoj mandat. Kakve će sve posljedice Hrvatska imati nakon ove i ostalih presuda? Analizu donosi reporterka i urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović.

Galerija +0 Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr)

"Haag svoj mandat završava jednom hibridnom slikom rata na području bivše Jugoslavije, s obzirom na to da je najveća greška ovog suda što nije pozivao optužene i sudio prema onome za što mu je dan mandat, a to je zapovjedna individualna i kaznena odgovornost, nego se upuštao u političke arhitekture organiziranog zločina namijenivši sebi ulogu velikog kreatora budućnosti na Balkanu, na teritoriju koji nikada nije bio ničiji strateški interes, već samo taktički cilj.

Vezani članci Uhićen Zlatko Pinjuh Sud nije prihvatio prijedlog USKOK-a: Zlatko Pinjuh branit će se sa slobode, određene mu mjere opreza Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo Možemo izborilo važnu bitku na sudu: ''Ovo je velika pobjeda za sve žene u Hrvatskoj!''

Predsjednik Tuđman, ministar Šušak i Bobetko povezani su ovom presudom s Herceg-Bosnom u tzv. veliki udruženi zločinački pothvat, a s obzirom na to da Tuđman i Šušak nisu bili oktroirani diktatori, već su birani na slobodnim demokratskim izborima od hrvatskog naroda, ova presuda šalje itekako gorku poruku i mogla bi imati velike posljedice i za Hrvatsku i za Hrvate u Herceg-Bosni, tko god što govorio. Moramo početi nazivati stvari pravim imenom.

Inače, mehanizam koji je naslijedio ovaj sud treba presuditi vrlo ozbiljan postupak Simatoviću i Stanišiću, Miloševićevim obavještajcima, za udruženi zločinački pothvat pod vodstvom Slobodana Miloševića za rat i u Hrvatskoj i u BiH. Bit će zanimljivo vidjeti kako će nepravomoćna presuda u ponovljenom postupku tretirati rat u BiH s obzirom na to da je Mladić u presudi tretiran kao unutarnji oružani sukob. Što se Hrvatske tiče, tu sigurno neće biti dvojbe oko međunarodnog sukoba, odnosno agresije Srbije na Hrvatsku.

Ovaj sud završava mandat kao u Ionescovu teatru. Počeo je mandat s prvim optuženicima, Hrvatima iz BiH, završio je mandat s osuđenicima Hrvatima iz BiH.

Inače ova presuda šestorci u puno smislu postaje pravomoćna tek za godinu dana, u ovo vrijeme, kada prođe rok za njezinu reviziju. U tom trenutku ona postaje standard i obvezuje nacionalno zakonodavstvo."

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju