Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američko-arapska koalicija zračnim udarima napada položaje Islamske države i to je nužan korak, ali zračni udari sami od sebe neće biti dovoljni za vojnu pobjedu nad džihadistima. Da bi se ISIS pobijedio SAD i njihovi saveznici moraju raditi bliže sa skupinama kojih se džihadisti najviše boje - Slobodnom sirijskom vojskom i sunitskim plemenima i Iraku.


Bivši analitičar Pentagona i savjetnik sirijske opozicijske koalicije, Qubai Shahbandar i Michael Pregent, predavač na Nacionalnom vojnom sveučilištu, ističku kako ima smisla koordinirati napade sa zapovjednicima Slobodne sirijske vojske.

Vezani članci Slika nije dostupna CIA: Islamska država ima između 20.000 i 31.500 boraca u Iraku i Siriji Slika nije dostupna Amnesty International osuđuje etničko čišćenje IS-a u Iraku

U Članku koji su potpisali za CNN, oni pišu da Slobodna sirijska vojska ima iskustvo borbe protiv džihadista na terenu te da imaju spoznaje o njihovim slabim točkama, kao i da mogu osigurati svojim informacijama da zračni udari pogode točno tamo gdje trebaju.

Sve dok koalicija predvođena SAD-om brzo ne integrira sirijske pobunjenike u vojne operacije, njihovi će napadi samo udarati po ograncima ISIS-a, a ne rješavati problem u njegovom korjenu.

Ovako izgledaju kad se ne skrivaju pod 'crninom'

U siječnju 2013. godine sirijski pobunjenici su izveli iznenađujući protunapad na položaje ISIS-a u tri sjeverne sirijske provincije. U jeku tih borbi, ISIS je bio natjeran braniti svoje uporište u teškim uličnim okršajima u Raki.

Džihadisti su bili iznenađeni, a ofenziva sirijskih pobunjenika i njihovih plemenskih saveznika pokazali su ispravan način kako poraziti al-Kaidu i ISIS.

Isto tako SAD bi trebale na teren poslati specijalne postrojbe u susjednom Iraku, koje vi trebale razviti veze s sunitskom gerilom koja se bori protiv džihadista te njihovim plemenskim vođama, kako bi oni i dalje nastavili pružati otpor džihadistima na iračko-sirijskoj granici. Američko ulaganje na tom frontu omogućilo bi da se doista preokrene borba u njihovu korist.

Da bi zračni udari imali dugotrajan učinak, moraju presjeći kopnenu vezu ISIS-a između iraka i Sirije te u konačnici obezgčaviti njihovu zapovjednu strukturu.

Džihadisti su dosad u pregršt navrata pokazali gdje leži njihova Ahilova tetiva u Iraku i Siriji, a ona su lokalno stanovništvo. SAD bi to trebale ozbiljno uzeti u obzir, zaključuju Shahbandar i Pregent.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook