Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko otkriće

Je li riješena jedna od najvećih zagonetki svjetske arheologije?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tajanstvenoj grobnici iz vremena Aleksandra Makedonskog, čije je otkriće prije nekoliko mjeseci izazvalo spekulacije da se radi o počivalištu slavnog vladara, nalaze se ostaci crvenokosog muškarca koji je, prema arheolozima, sigurno bio slavni zapovjednik, piše u ponedjeljak Daily Mail.

Raskošna izvedba grobnice upućuje na zaključak da se radilo o slavnoj osobi jer je gradnja morala toliko koštati da ju nije mogao financirati bilo tko.

Pročitajte i ovo Migranti žele prijeći granicu (Foto: AFP) Šire se glasine o otvorenoj granici Sukobi grčke policije i migranata koji pokušavaju doći do granice Pronalazak izraelskih arheologa (Foto: AFP) Veličine manje kovanice Pronađen 2700 godina star otisak pečata koji ide u prilog biblijskoj priči

Prve analize kostiju otkrivenih prije tjedan dana u podzemnoj kripti pokazuju da se radilo o muškarcu srednje visine, svijetle puti i crvenkaste kose što ostavlja mogućnost da se možda radi i o ostacima velikog vojskovođe. Prema povijesnim zapisima Aleksandar Veliki imao je plave oči i crvenkasto-zlatnu kosu.

Arheolozi kažu kako je iz dosadašnjih iskapanja jedino sigurno da se radilo o vrlo važnom zapovjedniku.

Daljnja ispitivanja pokazat će je li osoba porijeklom iz Trakije u sjeveroistočnoj Grčkoj, a DNK testiranje možda će pokazati je li bio član kraljevske obitelji jer će se usporediti s DNK kostiju Aleksandrova oca Filipa II. Makedonskog.

Te analize trajat će osam mjeseci i rezultati nisu izvjesni zbog lošeg stanja kostiju Filipa II.

U grobnici u Amfipolu, stotinjak kilometara od Soluna, koja datira iz 4. stoljeća prije Krista pronađeni su simboli Aleksandra Velikog i dosad je najveća otkrivena iz tog razdoblja Grčkoj.

Uz kosti u kripti su pronađeni i ostaci vijaka koji su učvršćivali drveni lijes kao i stakleni dijelovi i ukrasi s lijesa.

Pronalazak u Amfipolu: Smrtnik kojeg je društvo za života obožavalo

Aleksandar Veliki umro je u Babilonu 323. pr.n.e. Točna lokacija Aleksandrova groba jedna je od najvećih zagonetki svjetske arheologije. Neki stručnjaci smatraju kako je vjerojatno pokopan u Aleksandriji. Njegova žena Roksana i sin Aleksandar poslije njegove smrti protjerani su u Amfipol i ondje ubijeni zajedno s njegovom majkom i bratom, što druge pak navodi na zaključak da su u grobnici njihovi ostaci.

Neki znanstvenici pak vjeruju da se radi o grobnici jednog od najbližih Aleksandrovih suradnika, Nearha, koji je vodio njegove snage natrag iz Indije u današnji Irak, a rođen je u Amfipolu.

Iskapanja u Amfipolu, sto kilometara od Soluna, počela su 2012. Dvije godine poslije izazvala su pažnju svjetskih medija pošto je ustanovljeno da se radi o golemu kompleksu koji čuvaju dvije 1,5 metara visoke bezglave sfinge i opasanom 500-metarskim mramornim zidom.

Od početka iskapanja u grobnici su pronađene i dvije mramorne karijatide. One podupiru unutarnji ulaz u grobnicu i načinjene su istom skulptorskom tehnikom kao i sfinge otkrivene na glavnom ulazu. Obje imaju ispruženu ruku u simboličnoj gesti da odgurnu one koje bi pokušali oskvrnuti grobnicu.

Unutar grobnice pronađen je i impresivan mozaik od obojanih oblutaka koji prikazuje otmicu Perzefone, Zeusove kćeri.

Arheolozi nastavljaju istraživati brdo u kojem je pronađena grobnica jer se vjeruju da skriva i druge tajne i moguće grobnice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene