Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostaci u vapnencu

Pronalazak u Amfipolu: Smrtnik kojeg je društvo za života obožavalo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi su pronašli ostatke kostiju u vapnenačkom grobu u golemoj drevnoj grobnici iz vremena Aleksandra Makedonskog na sjeveru Grčke, objavilo je tamošnje ministarstvo kulture.

Grobnica u Amfipolu najveća je drevna grobnica dosad otkrivena u Grčkoj i potaknula je očekivanja javnosti da se radi o počivalištu Aleksandra Makedonskog ili nekog člana njegove obitelji. Aleksandar je umro u Babilonu, u današnjem Iraku, 323. godine prije Krista, ali nepoznato je gdje je pokopan. Grčko ministarstvo kulture takvu vjerojatnost odbacuje, ali smatra da nema sumnje da se radi o grobnici nekog uglednog Makedonca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku Grčke hitne službe ispred brodarske tvrtke u Ateni Drama u Grčkoj Stravična pucnjava u Ateni: Bivši zaposlenik upao u tvrtku pa ubio tri osobe i presudio sebi

"To je vjerojatno spomenik mrtvoj osobi koja je za života bila junak, znači smrtnik kojeg je društvo za života obožavalo. Jedino to može objasniti ovako veličanstvenu grobnicu", kaže se u priopćenju grčkog ministarstva.

Točna lokacija Aleksandrova groba jedna je od najvećih zagonetki svjetske arheologije. Neki stručnjaci smatraju kako je vjerojatno pokopan u Aleksandriji. Njegova žena Roksana i sin Aleksandar poslije njegove smrti protjerani su u Amfipol i ondje ubijeni zajedno s njegovom majkom i bratom, što druge pak navodi na zaključak da su u grobnici njihovi ostaci.

Kosti otkrivene u Amfipolu poslane su na analizu. Tijelo je bilo položeno u drveni lijes koji se s vremenom raspao. Kosti su pronađene unutar i izvan groba smještenog u najdubljoj komori u grobnici. Uokolo su razbacane i razne dekoracije iz tog vremena.

Novo važno otkriće grobnice čija će tajna uskoro biti otkrivena

Iskapanja u Amfipolu, sto kilometara od Soluna, počela su 2012. Dvije godine poslije izazvala su pažnju svjetskih medija pošto je ustanovljeno da se radi o golemu kompleksu koji čuvaju dvije 1,5 metara visoke bezglave sfinge i opasanom 500-metarskim mramornim zidom.

Od početka iskapanja u grobnici su pronađene i dvije mramorne karijatide. One podupiru unutarnji ulaz u grobnicu i načinjene su istom skulptorskom tehnikom kao i sfinge otkrivene na glavnom ulazu. Obje imaju ispruženu ruku u simboličnoj gesti da odgurnu one koje bi pokušali oskvrnuti grobnicu.

Unutar grobnice pronađen je i impresivan mozaik od obojanih oblutaka koji prikazuje otmicu Perzefone, Zeusove kćeri.

Radovi na nalazištu izazvali su veliko zanimanje medija, pa ispočetka čak i emitiranje dnevnih televizijskih izvješća o novostima s lokacije. Interes je potaknuo i policiju da postavi čuvare oko grobnice kako bi spriječila mogući 'interes' modernih pljačkaša grobova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene