Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Organizator napada 9/11 i vođa Al Kaide ubijen je u Pakistanu prije četiri godine.


Dobitnik Pulitzerove nagrade novinar Seymour Hersh optužio je američkog predsjednika Baracka Obamu da je lagao o ubojstvu Osame bin Ladena, vođe terorističke skupine Al Kaida.
Hersh tvrdi da je američka vlada prije četiri godine cijelom svijetu sakrila dio činjenica o tom događaju, od čega je najviše profitirao Obama koji je ušao u predizbornu godinu.

Vezani članci Slika nije dostupna Amerikanci su ipak lagali? Procurilo ime špijuna koji je 'cinkao' bin Ladena Slika nije dostupna 'Jesu li Amerikanci lagali cijelom svijetu?' - stigao odgovor Bijele kuće

Pakistanska vlada je navodno godinama imala Bin Ladena pod nadzorom u Abbottabadu, naselju u kojem većinom žive vojni časnici. CIA je doznala za njegovu lokaciju nakon što je visoki pakistanski oficir otkrio te informacije u nadi da će dobiti nagradu od 25 milijuna eura.

Hershov izvor, bojnik američke vojske, je otkrio da je Obamina administracija čak četiri godine pregovarala s pakistanskom vladom prije napada na Bin Ladenovo sklonište, a javnosti je rečeno da se radilo o tajnoj misiji, za koju nitko nije znao, piše CNN.

Novinar tvrdi da su pakistanske obavještajne službe prekinule električnu mrežu prije nego su američki vojnici napali objekt, kako bi se izbjegla intervencija lokalne vojske. U Hershovom članku koji je objavljen u London Review of Books se navodi da nije bilo velike pucnjave, pogotovo ne borbe s obje strane te da su ispaljeni meci samo kada je ubijen Bin Laden.

Razotkrivena nova islamistička mreža: Prebacivali ljude u zemlje Sj. Europe

Obama je navodno skrivao istinu kako bi povećao svoju popularnost prije izbora. Hersh također tvrdi da Bin Laden nije sahranjen u moru, nego u Afganistanu.

'Pakistanskim vojnicima je naređeno da napuste lokaciju čim čuju helikoptere. Grad je bio u mraku, prekinuto je napajanje električnom energijom', rekao je Hersh.

Amerikanci su tvrdili da su u kući u kojoj se skrivao Bin Laden pronašli važne dokumente, ali Hersh je i to opovrgnuo.

'Bijela kuća je morala ostaviti dojam da je Bin Laden i dalje operativno važan, inače nije bilo opravdanja za njegovo ubojstvo. Zbog toga je smišljena druga priča o mreži kurira koji su dolazili i odlazili sa memorijskim stickovima i instrukcijama', naveo je Hershov neimenovani izvor.

Bijela kuća se još uvijek nije oglasila o tvrdnjama priznatog novinara.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook