Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićeno 18 ljudi

Razotkrivena nova islamistička mreža: Prebacivali ljude u zemlje Sj. Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanska policija objavila je u petak da je razotkrila islamističku mrežu sa sjedištem na Sardiniji i naredila uhićenje 18 osoba od kojih dvojicu nekadašnjih tjelesnih čuvara vođe al Qaede Osame Bin Ladena, optuženih da su sudjelovali u terorističkim aktivnostima u Pakistanu.

Tih 18 osoba, od kojih je sedam uhićeno u regiji Gallura, na sjeveru Sardinije, optuženo je za pripadnost "organizaciji okrenutoj transnacionalnim kriminalističkim aktivnostima inspiriranim al Qaedom i drugim radikalnim organizacijama koje se zalažu za oružanu borbu protiv Zapada i pobunu protiv sadašnje vlade u Pakistanu", piše u uhidbenom nalogu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola pod opsadom Uhićena tinejdžerica: Nožem izbola tri osobe u srednjoj školi Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno

Među njima nalaze se dvojica nekadašnjih tjelesnih čuvara bivšeg šefa i osnivača al Qaede ubijena 2011. u Pakistanu, Osame bin Ladena.

Ti su islamisti također optuženi za umiješanost u krijumčarenje ilegalnih imigranata te su u nekim slučajevima prebacivali Afganistance i Pakistance iz Italije prema zemljama Sj. Europe.

Bile su dio elitne postrojbe IS-a, udane za džihadiste: 'Bičevale smo starice zbog nepropisne odjeće'

Neki od njih su odgovorni za ili su sudjelovali u terorističkim akcijama u Pakistanu, među kojima u napadu na tržnicu Meena Bazar u Peshawaru u listopadu 2009. pri čemu je poginulo više od 100 osoba.

Organizacija je imala u Italiji imama za glavnog šefa, iz pokreta "Tabligh Eddawa", sa sjedištem u Lombardiji, koji se služio svojim vjerskim autoritetom i ugledom za skupljanje sredstava.

Ta je mreža, po istražiteljima, raspolagala "oružjem u izobilju" i "brojnim pristašama spremnim za terorističke akcije u Pakistanu i Afganistanu, prije nego se skrasila u Italiji". (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene