Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pentagon na oprezu

Amerikanci se boje cyber Kineza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kinesko cyber ratovanje predstavljalo bi 'istinski rizik' vojsci SAD-a u slučaju sukoba oko Tajvana, ili u Južnom kineskom moru, ističe se izvještaju pripremljenom za američki Kongres.

Operacije protiv računalnih mreža postale su bitan dio operacija kineske vojske i strategije nacionalnog razvoja u proteklih desetak godina. Tako barem tvrdi korporacija Northrop Gruman na 136 stranica analize, koja je predstavljena prošlog tjedna, prenosi agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HIBRIDNI RAT? Stručnjak za sigurnost: "Dobili smo informaciju od NATO-a da se očekuju cyber napadi" Cyber napadi i dezinformiranje - 4 Rat u Ukrajini bjesni i na Internetu Rusi objavljuju laži, hakeri ih napadaju: "To govori i o osobi. Razgovarate s francuskim predsjednikom, a već ste snimili objavu rata"

>> Hakeri postaju veća prijetnja od terorista!

>> SAD razvija ofenzivno cyber oružje!

Kineske komercijalne tvrtke, osnažene stranim partnerima, daju vojsci pristup najnovijim istraživanjima i tehnologijama, tvrde vojni analitičari. Bliske veze kineske vojske s kineskim telekomunikacijskim tvrtkama stvaraju mogućnosti za upade sponzorirane od strane države u elektroničke mreže koje koriste američka vojska, vlada i privatne industrije, ističe se u izvještaju.

To pruža mogućnosti izazivanja 'katastrofalnih prekida sustava i mreža koje podržavaju odlučujuće infrastrukture za nacionalnu ili javnu sigurnost', piše u izvještaju. U vojnom pogledu, 'kineska sposobnost u operacijama na računalnim mrežama ima dovoljnu prednost da predstavlja istinski rizik za američke vojne operacije u slučaju sukoba', zaključuje se u izvještaju.

Američki vojni dužnosnik, kojeg je kontaktirala agencija tim povodom, rekao je kako 'nitko ne treba misliti da kineska cyber sposobnost može ozbiljno omesti američke vojne operacije'. 'Mi, naravno, prepoznajemo te sposobnosti i radimo na načinima da pridodamo mjerama, koje već imamo i nove, kako bi mogli odgovoriti na takve napade ukoliko bude nužno', rekao je dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Operacije na računalnim mrežama, kako se opisuje u izvještaju, uključuju napade i obranu, kao i iskorištavanje elektroničkih mreža za prikupljanje obavještajnih podataka. Kina je 'u potpunosti uključena u usklađivanje svih raspoloživih resursa kako bi se stvorila raznolika, tehnički napredna sposobnost operacija u cyber prostoru', ističe se u izvještaju.

Analiza ne ulazi u recipročne napore američke vojske u stjecanju prednosti u računalnom prostoru, koji Pentagon sada definira kao potencijalno bojno polje, kao što su to zračni prostor, svemir, oceani i kopno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene