Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Amerika je krenula s prvim zračnim udarima na Islamsku državu u Libiji.


Američko vojno zrakoplovstvo bombardiralo je u ponedjeljak u libijskom Sirtu položaje Islamske države (IS) na zahtjev libijske vlade nacionalnog jedinstva (GNA), prenose agencije.
Pozivajući se na Pentagon, Reuters javlja da je zračne udare zatražila vlada nacionalnog jedinstva, a odobrio ih je predsjednik Barack Obama.

Vezani članci Abu Bakr al Bagdadi (Foto: AFP) Potvrđena smrt najbližeg Bagdadijevog suradnika: Ubijen glasnogovornik Islamske države Slika nije dostupna PUTIN SPREMAN NA SURADNJU S SAD-OM Napadnuta baza ISIS-a u Libiji

"Snage pridružene GNA bilježe uspjehe na području kod Sirta, a američki zračni udari protiv IS-a u tom području omogućit će vladinim snagama da ostvare odlučujuću, stratešku prednost", kazao je glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

Libijska međunarodno priznata vlada vodi borbe s IS-om oko Sirta od svibnja. Taj je grad čvrsto uporište sunitskih džihadista u Libiji koji su ga osvojili 9. lipnja.

Premijer Fajez al-Sarraj je kazao da se radi o prvim američkim zračnim udarima na Islamsku državu u Sirtu, 450 kilometara istočno od Tripolija, koja je pretrpila velike gubitke. (Hina)