Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene Države nemaju nakanu napustiti Bosnu i Hercegovinu niti će njenu sudbinu prepustiti Europljanima, izjavio je američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney.


Komentirajući najavu o povlačenju najvećeg dijela preostalih američkih vojnika iz BiH do kraja ove godine, McElhaney je u intervjuu kojega je u subotu objavio sarajevski "Dnevni avaz" kazao kako je takva odluka Washingtona isključivo rezultat poboljšanog stanja u BiH.

Vezani članci Građani Slavonskog Broda prosvjeduju za čisti zrak 2018. - 3 Iako je karantena poboljšala situaciju, jedan je hrvatski grad treći najgori u Europi po kvaliteti zraka Migranti u kampu Lipa kod Bihaća - 6 Tisuće u ''igri'' koju pokušavaju desetke puta, sve dok ne prijeđu granicu: ''EU pokušava pretvoriti Bosnu u parkiralište za migrante koje oni sami ne žele''

- SAD ni na koji način ne odlazi iz BiH. Nećemo mi vas ostaviti
Europljanima, rekao je američki veleposlanik.

Američko veleposlanstvo u Sarajevu ranije je najavilo kako će se američki vojni kontigent jačine nekoliko stotina ljudi koji je
smješten u Tuzli do kraja godine povući iz BiH a njihova baza bit će predana na upravljanje domaćim vlastima.

Veleposlanik McElhaney kazao je kako će možda najbolji vidljivi dokaz zainteresiranosti SAD za BiH biti "ogromno veleposlanstvo" koje se upravo gradi u središtu Sarajeva, a Amerikanci će vojno djelovanje u BiH nastaviti i kroz stožer NATO-a smješten u toj zemlji.

Također je podsjetio kako su Sjedinjene Države u BiH do sada investirale milijarde dolara s ciljem da ta zemlja postane trajnim dijelom zapadnog svijeta.

McElhaney je dao i intervju za banjalučke "Nezavisne novine" od subote, u kojem je rekao da njegova vlada "prati i sluša" što se govori u predizbornoj kampanji u BiH, a onima koji se služe nacionalističkom retorikom poručio je kako američka vlada neće zaboraviti snage koje dovode u pitanje integritet BiH.

- Moja vlada vrlo, vrlo pozorno prati što se događa. Izbori će se
održati, bit će onih koji će pobijediti i onih koji će izgubiti. Bit
će puno stvari koje nije trebalo reći i znat ćemo nakon izbora tko je to govorio. Mi smo u ovoj državi jamstvo mira, Ustava ove zemlje i naša je odgovornost da integritet BiH ostane netaknut. Svako tko dovodi u pitanje taj integritet trebalo bi znati da mi ne zaboravljamo. Nećemo zaboraviti!, naglasio je McElhaney, osvrčući se na predstojeće opće izbore u BiH zakazane za 1. listopada.