Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudsko pokajanje

Američki vojnik ispričao se zbog ubojstva 16 afganistanskih civila: 'Bio je to kukavički čin'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki narednik Robert Bales se jučer na suđenju za ubojstvo 16 afganistanskih civila ispričao nazvavši svoj postupak 'kukavičkim činom'.

Bales, veteran koji je sudjelovao u ratovima u Iraku i Afganistanu, priznao je ubojstvo 16 civila, uglavnom žena i djece, u Kandaharu u ožujku 2012. godine. 'Žao mi je. Ono što sam učinio bio je kukavički čin', rekao je Bales pred porotom na vojnom sudu u Tacomi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana Ilustracija Uzrok nesreće nije poznat Tragedija u Afganistanu: Pao zrakoplov koji je letio za Moskvu

>> U eksplozija autobombe poginulo najmanje 8 osoba

Njegov odvjetnik rekao je da se Bales psihički slomio jer mu je to bila četvrta tura u ratnoj zoni i da je patio od posttraumatskog stresa.

Vojni tužitelj kaže da je Bale djelovao sam i s predumišljajem dok je naoružan pištoljem, automatskom puškom i bacačem granata dva puta izišao iz baze u Kandaharu a između napada je razgovarao sa jednim vojnikom i rekao: 'Ubio sam nekoga'.

Tužitelj je dovršio svoje izlaganje tijekom kojeg je svjedočilo devet Afganistanaca od kojih i jedan kojem je u napadu ubijeno šestero od sedmero njegove djece.

Bale je u lipnju priznao krivnju u okviru nagodbe kojom će izbjeći smrtnu kaznu a šestočlana porota mora sada odlučiti hoće li dobiti doživotnu zatvorsku kaznu ili će moći podnijeti molbu za pomilovanje nakon odsluženih 20 godina zatvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene