Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Češki predsjednik napao je američkog veleposlanika jer je kritizirao njegovu namjeru da otputuje u Moskvu.


Češki predsjednik Miloš Zeman žestoko je napao američkog veleposlanika i proglasio ga nepoželjnim u svome uredu jer je kritizirao njegovu namjeru da otputuje u Moskvu na proslavu 70. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata.

Vezani članci Koronavirus u Češkoj Češka zbog velikog rasta broja zaraženih zatvara kazališta i kina, nije isključena ni karantena. U Ukrajini u jednom danu umrlo više od 100 osoba Restoran u Pragu nudi desert u obliku koronavirusa Desert u obliku koronavirusa spasio im je posao, svakim danom sve je popularniji

"Nakon te izjave, vrata Praškog dvorca zatvorena su za veleposlanika Shapira", rekao je Zeman u nedjelju za internetske novine Parlamentnilisty.cz.

Praški je dvorac sjedište češkog predsjednika, a Andrew Shapiro je američki veleposlanik koji je krajem ožujka izrazio nerazumijevanje za Zemanovu namjeru da putuje u Moskvu na proslavu obljetnice svršetka Drugog svjetskog rata.

Anonimni ucjenjivači prijete: 'Dajte nam milijun eura ili puštamo ebolu!'

"Ne mogu zamisliti da bi češki veleposlanik u Washingtonu predsjedniku SAD-a dijelio savjete kamo putovati. Ne dopuštam da neki veleposlanik sudjeluje u planiranju mojih putovanja", rekao je češki predsjednik.

Veleposlanik Shapiro je krajem ožujka na češkoj televiziji izjavio da bi Zeman mogao biti jedini čelnik neke od zemalja članica EU-a na proslavi u Moskvi. To je malo "nezgodno", rekao je veleposlanik, dodajući kako nije njegova zadaća da govori češkom predsjedniku što treba činiti.

Najavljeno Zemanovo putovanje u Moskvu 9. svibnja i u češkoj je izazvalo kritike. Oporba i dio vladajućih socijaldemokrata (CSSD), uključujući i ministra vanjskih poslova Lubomira Zaoraleka kritiziraju Zemanovu namjeru da sudjeluje na tradicionalnoj vojnoj paradi 9. svibnja u Moskvi. Razlozi kritike u prvom redu su ruska aneksija Krima i ruska politika prema Ukrajini.

Kritičari smatraju da će Zeman biti jedini visoki predstavnik EU na svečanosti u Moskvi. On je na kritiku odgovorio tvrdnjom da želi podsjetiti na 150.000 sovjetskih vojnika koji su poginuli tijekom oslobođenja tadašnje Čehoslovačke od nacista. Osim toga, put u Moskvu je "izraz zahvalnosti" za to da se danas u Češkoj ne mora govoriti njemački, rekao je češki predsjednik.

Prema ruskim medijima, na proslavi u Moskvi 9. sibnja osim Zemana bit će i najviši predstavnici Grčke i Cipra. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook