Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američki Kongres zabranio mučenje osumnjičenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnički dom američkog Kongresa u kojem većinu imaju demokrati, prihvatio je zakonsku mjeru kojom se zabranjuju grube metode ispitivanja, uključujući i simulirano utapanje, koje je CIA rabila protiv osumnjičenih za terorizam.

Sa 222 glasa za i 199 protiv, Predstavnički dom prihvatio je mjeru koja traži da agenti obavještajnih službi poštuju Terenski priručnik vojske, koji je usklađen sa Ženevskim konvencijama glede tretmana ratnih zarobljenika i zabranjuje mučenje.

Pročitajte i ovo Osumnjičeni za teroristički napad u Moskvi dovedeni su pred sud - 7 Brutalne metode Cure snimke mučenja terorista: Jednom na genitalije prikopčali elektrode, drugog tjerali da pojede dio vlastitog uha Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države

Zakonska mjera prihvaćena je u vrijeme kongresne istrage pokrenute nakon nedavne objave CIA-e da je uništila video-snimke ispitivanja uhićenih operativaca Al Qaide iz 2002. godine, koje su uključivale i takozvani 'waterboarding' - simulirano utapanje.

CIA je objavila da se simulirano utapanje ne primjenjuje od 2003., no demokratski kongresnici, pravničke udruge i skupine za zaštitu ljudskih prava opetovano optužuju administraciju predsjednika Georgea W. Busha za mučenje pritvorenih osumnjičenika za terorizam u bazi Guantanamo na Kubi i na drugim tajnim lokacijama u svijetu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene