Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnički dom američkog Kongresa u kojem većinu imaju demokrati, prihvatio je zakonsku mjeru kojom se zabranjuju grube metode ispitivanja, uključujući i simulirano utapanje, koje je CIA rabila protiv osumnjičenih za terorizam.


Sa 222 glasa za i 199 protiv, Predstavnički dom prihvatio je mjeru koja traži da agenti obavještajnih službi poštuju Terenski priručnik vojske, koji je usklađen sa Ženevskim konvencijama glede tretmana ratnih zarobljenika i zabranjuje mučenje.

Vezani članci Oliver Ojdanić Kod jedne od osumnjičenih za brutalno ubojstvo profesora pronađeni pištolj i 293 metka. Psihijatar: "Ovo je nezapamćeno" Mučenje kokoši Sramotna ''zabava'': Napili kokoš pivom, a onda je šamarali i šutirali kao loptu

Zakonska mjera prihvaćena je u vrijeme kongresne istrage pokrenute nakon nedavne objave CIA-e da je uništila video-snimke ispitivanja uhićenih operativaca Al Qaide iz 2002. godine, koje su uključivale i takozvani 'waterboarding' - simulirano utapanje.

CIA je objavila da se simulirano utapanje ne primjenjuje od 2003., no demokratski kongresnici, pravničke udruge i skupine za zaštitu ljudskih prava opetovano optužuju administraciju predsjednika Georgea W. Busha za mučenje pritvorenih osumnjičenika za terorizam u bazi Guantanamo na Kubi i na drugim tajnim lokacijama u svijetu.