Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija je pojačala pripreme za sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu, ali nije jasno je li se Moskva odlučila na takav korak, rekli su američki dužnosnici citirajući procjene obavještajnih izvora.


Rusija je nagomilala oko 110.000 vojnika duž granice sa svojim prozapadnim susjedom, ali američke obavještajne službe nisu određene u pogledu toga je li se predsjednik Vladimir Putin odlučio na invaziju, prema dužnosnicima koji su proteklih dana izvješćivali članove Kongresa i europske saveznike.

Dužnosnici su upozorili zastupnike da se ruske snage na granici povećavaju brzinom koja bi Putinu dala vojnu moć potrebnu za invaziju punog razmjera - oko 150.000 vojnika - do sredine veljače. Trenutno je njegova spremnost na oko 70 posto, dodaju.

Provjereno: Ukrajina - 4 Predsjednik jedno, premijer drugo: Jesu li to ozbiljna neslaganja oko vanjske politike ili igrokaz kojim se skreće pozornost s važnih pitanja?

Rekli su da Putin želi sve moguće opcije na raspolaganju: od ograničene kampanje u proruskoj regiji Donbasu u Ukrajini do invazije punog razmjera.

Rusija niječe da planira invaziju na Ukrajinu.

Američko pojačanje Amerikanci poslali vojno pojačanje u Poljsku: Ruski vojni manevri krinka za upad u Ukrajinu?

Ako se Moskva ipak odluči za napad punog razmjera, ruski vojnici mogli bi zauzeti glavni grad Kijev i svrgnuti predsjednika Volodimira Zelenskija u roku od 48 sati, rekli su dužnosnici.

Procijenili su da bi u takvom napadu smrtno stradalo 25.000 do 50.000 civila, zajedno s 5.000 do 25.000 ukrajinskih vojnika i 3.000 do 10.000 ruskih vojnika.

Ivan Čorkalo Napetosti na granici: "Ne prođe niti jedan dan bez incidenata, potrebna je jaka diplomatska ofenziva kako bi se održao mir"

To bi također moglo izazvati poplavu izbjeglica od milijun do pet milijuna ljudi, uglavnom u Poljsku, dodali su dužnosnici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju